Üzleti tippek

Uniós támogatás a szupergyors mobilinternetnek

admin
admin

2009. 08. 19. 10:50

Jövő évtől az Európai Unió 18 millió eurót áldoz arra a kutatásra, amely a mobilhálózatok következő, negyedik generációját kívánja megalapozni.

A döntés értelmében beindul az úgynevezett Long Term Evolution (LTE) Advanced technológia kutatásának finanszírozása, amelynek révén a ma használatos harmadik generációs hálózatokhoz képest százszorosára nőhet a mobil internetszolgáltatás adattovábbítási sebessége.
Huszonöt évvel ezelőtt a GSM-szabványt tette Európa a korszerű mobilhálózatok alapjává. Az egységes uniós piacnak köszönhetően napjainkban a világ mobilhálózatainak 80 százaléka a GSM-szabványra épül. „Az LTE technológia révén az európai kutatási know-how a jövőben is szerte a világon meghatározhatja a mobilszolgáltatások és a készülékek fejlesztésének irányát, hasonlóan ahhoz, ahogyan az elmúlt évtizedekben a GSM-szabvány esetében történt” – mondta Viviane Reding, az Európai Unió távközlési és médiaügyi biztosa. Az LTE-nek köszönhetően a mobiltelefonok nagy teljesítményű mobil számítógépekké válhatnak, a felhasználók hordozható készülékeiken keresztül szupergyors internetkapcsolathoz férhetnek hozzá.

A Long Term Evolution („hosszú távú fejlődés”) néven ismert technológiával Európában jelenleg Nagy-Britanniában, Finnországban, Németországban, Norvégiában, Spanyolországban és Svédországban kísérleteznek a mobilszolgáltatók. Svédországban és Norvégiában 2010 első felében várhatóan már a kereskedelmi forgalomban is megjelenik.
Az Európai Unió 2004 és 2007 között 25 millió euró összegben már nyújtott finanszírozást az LTE optimalizálásához és szabványosításához. Ennek eredményeként jött létre az LTE-alapú hálózati infrastruktúra első koncepciója. Most az Európai Bizottság úgy döntött, hogy további 18 millió euróval támogatja az LTE továbbfejlesztett változata, az LTE Advanced kutatását. Szeptemberben megkezdik a részletek egyeztetését a projektkonzorciumokkal.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.