Üzleti tippek

Kihagyják a VDSZSZ-t a MÁV-átalakításból?

A Vasúti Egyeztető Bizottság összehívását kezdeményezte a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ), mivel szerintük a kormány a szakszervezetek megkerülésével készül érdemben átalakítani a helyközi közösségi közlekedést.

A VDSZSZ közleménye szerint a napokban a szakszervezet birtokába került a helyközi közösségi közlekedés átalakításáról szóló, augusztus 7-én elfogadott kormányhatározat, amelynek számos pontja szoros határidőkkel számol, és lényegi szervezeti, szerkezeti valamint koncepcionális átalakításokat ír elő a MÁV-vállalatcsoport számára.

Nem tárgyalt, nem tájékoztatott

A kormány azonban minderről a vasútnál képviselettel rendelkező szakszervezetekkel nemhogy érdemben, de egyáltalán nem tárgyalt, mi több, még csak hivatalos tájékoztatást sem kaptak – áll a közleményben.

A VDSZSZ szerint a kormány ezzel “fittyet hány” a szakszervezettel április 24-én kötött megállapodásra, amelyben egyebek közt kötelezettséget vállaltak arra, hogy a vasút bármilyen átszervezésére irányuló tervezeteket késedelem nélkül a szakszervezetek elé terjesztik, és azokat az érdekképviseletekkel érdemben megvitatják.

Jövő héten összeülnek

Huszta Krisztián, a VDSZSZ kommunikációs vezetője elmondta: a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium elfogadta a Vasúti Egyeztető Bizottság összehívását, az ülésre augusztus 27-én kerül sor. A napirendi pontok között a helyközi közösségi közlekedés átalakítása mellett a MÁV-Cargo eladásából származó bevétel felhasználása és a vasútbiztonsági helyzet szerepel.

A Vasúti Egyeztető Bizottság a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium és a vasutas szakszervezetek havonta ülésező fóruma, amely 2008. január 25-én kezdte meg működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik