Üzleti tippek

Zöld fény a Volkswagen-Porche fúziónak

admin
admin

2009. 08. 13. 23:53

Zöld fényt adott csütörtökön a Volkswagen (VW), és a Porsche felügyelő bizottsága is a két autógyár összeolvadásához.

A VW felügyelő bizottsága csütörtökön délután, a Porsche felügyelő bizottsága este fogadta el a menetrendet, amelynek értelmében a VW idén 3,3 milliárd euróért 42 százalékos részesedést szerez a Porsche AG társaságban, majd 2011-ig fokozatosan magába olvasztja a több mint 10 milliárd euró adósságot görgető sportautógyárat. Az ügyletet a VW alaptőke-emeléssel tervezi véghezvinni.

A Porsche lesz a wolsburgi óriás tízedik márkája, olyanok mellett, mint a Bentley, az Audi, a Scania és a Skoda. Az új konszern, a VW/Porsche első embere Martin Winterkorn, az eddig is a legnagyobb európai autóipari cégnek számító VW vezérigazgatója lesz. A Porsche ugyanakkor nagy önállósággal rendelkező leányvállalatként illeszkedik be a társaságba, és a székhelye nem Wolsburgban, hanem a stuttgarti Zuffenhausen kerületben lesz.

A fő részvényes – több mint 50 százalékkal – az egymással rokonságban álló Porsche és a Piech család lesz. A nagyságra második tulajdonos Alsó-Szászország tartomány lesz 20 százalékkal. Új szereplő a friss tőkével beszálló katari állami befektetési társaság 17 százalékkal.

A két testület egybehangzó döntése hónapok óta húzódó harcot zár le a Porsche és a VW – Dávid és Góliát – között; miután a terjeszkedni kívánó Porsche a nagy adóssága miatt nem tudta megszerezni a VW-t, végül éppen a Porsche függetlensége szűnik meg, és a világhírű gyár beleolvad a felvásárolni tervezett cégbe, a wolfsburgi “Góliátba”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Young man with hands clasped together
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.