Üzleti tippek

A Szigeten hirdeti magát Pécs

A 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa programot infoponttal és színpad-szponzorációval reklámozzák, elsősorban a külföldieknek.

Az Európa Kulturális Fővárosa program (EKF) költségvetésének harmadát, mintegy 600 millió forintot költik a tervek szerint az eseménysorozat külföldi népszerűsítésére – mondta Szalay Tamás, a program kulturális igazgatója szerdán Budapesten az MTI-nek.
A külföldi megjelenések egyik példája lesz októberben egy három napos pécsi bemutatkozó mini-fesztivál Zágrábban. Ezen az eseményen például két különböző helyszínen szerveznek kulturális programokat, lesz táncbemutató és irodalmi est is. Emellett pedig egy nemzetközi Zrínyi-konferenciát is tartanak. A legtöbb külföldi vendégre a környező országok mellett a Skandináv országokból és Hollandiából számítanak.

A Szigeten való megjelenés egyik célja is az, hogy a külföldi vendégeknek bemutassák a Pécs 2010-es projektet. A Szigetre a programok mellett többnyelvű szóróanyaggal készülnek, és erre az időpontra már angolul, németül és horvátul is olvasható hivatalos weboldaluk – mondta a kulturális igazgató.
Az MTI által véletlenszerűen megkérdezett öt külföldi és öt magyar szigetlátogató közül mindössze hárman hallottak arról, hogy 2010-ben Pécs lesz Európa egyik kulturális fővárosa.

A pécsi infopontnál megkérdezett brit, svéd, holland és ausztrál fiatalok közül mindössze hárman tudtak arról, hogy Európában hagyományosan minden évben más-más város nyerheti el a kulturális fővárosi címet, a pécsi rendezvénysorozatról azonban egyikük sem hallott. Az ausztrál pár annak ellenére nem tudott semmit a programsorozatról, hogy néhány perccel korábban kaptak egy-egy pecsétet az alkarjukra a pécsi logóval.
A megkérdezett magyarok közül két kaposvári és egy tatabányai fiatal hallott a 2010-es projektről, egyelőre azonban a konkrét programok ismerete nélkül nem tudták megmondani, hogy elmennek-e az eseményekre.

Az infopont mellett két színpad nevében is helyet kapott a Pécs 2010-es név az idei Szigeten. Emellett számos egyéb helyszínen is fellépnek majd Pécshez köthető zenészek és művészek a fesztiválon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik