Üzleti tippek

Kisebb bürokratikus egyszerűsítés a cégeknek

Kisebb bürokratikus egyszerűsítést jelent a cégeknek a kormány szerdai döntése. A vállalatoknak kevesebb esetben kell adóigazolást kérniük, ha szerepelnek a köztartozásmentes adatbázisban.

Nem kell együttes adóigazolást kérniük szeptember 1-jétől azoknak a cégeknek, amelyek szerepelnek a köztartozásmentes adózói adatbázisban – közölte a kormányszóvivő pénteken.
Budai Bernadett tájékoztatása szerint ezt az teszi lehetővé, hogy a kormány a szerdai ülésén elfogadta azt a rendeletet, amely a köztartozásmentes adózói adatbázis alkalmazásának feltételeit határozza meg.

A jelenlegi szabályok szerint ha egy cég részt akar venni valamilyen pályázaton, be kell szereznie az adóhatóságtól egy 30 napnál nem régebbi igazolást.

A kormány szerdai döntése ezen a helyzeten változtat: szeptember 1-jétől nem kell külön együttes adóigazolást kérniük azoknak a cégeknek, amelyek szerepelnek a “nullás” adatbázisban. Így részükre azonnal kifizethetők a pályázati pénzek – hangoztatta.

Hangsúlyozta: a jövőben ez helyettesítheti az adóhatóságtól beszerezhető adóigazolást, de nem váltja ki azt teljes egészében. Egyrészt, azoknak a cégeknek, amelyek nem szerepelnek a köztartozásmentes adózói adatbázisban, továbbra is be kell szerezniük az adóhatóság igazolását. Másrészt az is előfordulhat, hogy egy pályázati kiírás többletfeltételeket ír elő, és ilyen esetben további igazolásokra is szükség van – közölte a kormányszóvivő.

Az APEH az adózó kérelmére, a kérelem benyújtásának hónapját követő hónap tizedik napján felveszi az adózót az adatbázisba, ha az előírt feltételeket teljesíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik