Üzleti tippek

Negyvenkét milliárddal tartoznak a nagyok

Az APEH 2009 második negyedévében 214 adózónál összesen 42,8 milliárd forint adóhiányt állapított meg, amihez az MTI összesítése szerint 35,5 milliárd forint jogkövetkezmény társult.

A nagy adósok közül 150 vállalkozás, 64 pedig magánszemély. A vállalkozói lista élén a budapesti székhelyű SYNUX Szolgáltató Kft. áll, a bírságokat is beleértve 3,2 milliárd forint tartozással. A második legnagyobb adós az ugyancsak fővárosi VASHÍD Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2,3 milliárd forinttal, a harmadik pedig a tatabányai KACIFÁNT BABÉR Kft. 2,1 milliárd forinttal. Rajtuk kívül egymilliárd forint feletti tartozása – a jogkövetkezményeket is beleértve – 12 cégnek van.

A listán jellemzően továbbra is sok, a neve szerint kereskedelemmel és szolgáltatással foglalkozó, valamint a felszámolás alatt álló cég. Olyanok is akadnak, amelyek többször is szerepelnek az adósok között, mint a budapesti AUDIMPEX Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amelynek három adóssága összesítve már 2,5 milliárd forint, vagy például a VA-MIX Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amely két részletben közel 1,4 milliárd forinttal tartozik az adóhatóságnak.

A magánszemélyek közül a budapesti Erdei Sándor tartozik a legnagyobb összeggel, a bírságokat is beleértve mintegy 821 millió forinttal. A második helyezett Födemesi József Zoltán Ágfalváról, 435 millió forint tartozással, őt a szeghalmi Nagy József követi 264 millió forinttal. Egy magánszemélynek van még 200 millió forint feletti tartozása, a szegedi Dávid Gyulának (253 millió forint). A felsoroltakon kívül 100 millió forintnál nagyobb adótartozása hat magánszemélynek van.

Az adóhatóság negyedévente teszi közzé azon adózók adatait, akiknél jogerős határozatban jelentős adóhiányt állapított meg, és fizetési kötelezettségüket nem teljesítették határidőre. A listára a magánszemélyek 10 millió forintot, más adózók 100 millió forintot meghaladó összegű adóhiány esetén kerülnek fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik