Üzleti tippek

Augusztustól csökken a távhőáfa

admin
admin

2009. 07. 30. 18:43

A távhőszolgáltatás áfája 18 százalékos lesz augusztus elsejétől, miután az Európai Bizottság nem emelt kifogást a rendelkezéssel szemben - közölte a Pénzügyminisztérium (PM).

Mivel a bizottság a kedvezményes áfa bevezetésével kapcsolatban a rendelkezésére álló három hónap alatt nem emelt kifogást, ezért az engedély július 29-ével megadottnak tekinthető. Az erről szóló PM-határozat a Magyar Közlöny július 30-ai számában megjelent, így a távhőszolgáltatásra vonatkozó 18 százalékos adó 2009. augusztus 1-jétől hatályba léphet.

A Pénzügyminisztérium közleményében hangsúlyozza: a kedvezményes adómérték azon távhődíj teljes összegére alkalmazható először, amelynél a díj megfizetésének esedékessége 2009. augusztus 1-jére vagy azt követő időpontra esik, függetlenül attól, hogy a számlázott díj egyébként milyen elszámolási időszakra vonatkozik.

Áfaszempontból távhő alatt kizárólag csak a hőenergia értendő, ezért a távhőszolgáltatás tárgya csakis hőszolgáltatás lehet. A hőszolgáltatás alapvetően a fűtési célra, illetve a használati melegvíz-készítés céljára távhővezeték-hálózaton keresztül biztosított hőenergiát foglalja magában, az ezen túlmenően szolgáltatott vizet azonban nem. Ennek megfelelően melegvíz-szolgáltatás esetében csak a használati melegvíz felmelegítéséhez szükséges hő biztosítása minősül távhőszolgáltatásnak (csak ez adózhat 18 százalékos áfa-kulccsal), a felmelegített víz szolgáltatása nem.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.