Üzleti tippek

Élő közvetítés lesz a napfogyatkozásról

A kínai média élőben közvetíti az évszázad leghosszabb napfogyatkozását, amely szabad szemmel az indiai Kambaj-öböltől egészen a Hawaii és Ausztrália között félúton elterülő, apró szigetekből álló Kiribatiig lesz látható - közölte a Kínai Tudományos Akadémia (CAS).

Japánban tűzijátékkal készülnek a szigetországból 46 éve nem látott csillagászati eseményre, miközben egy mianmari csillagjós a napfogyatkozást a közelgő vég kezdetének tekinti. Indiában a várandós nőknek azt tanácsolják, hogy az évszázados hagyományokat követve maradjanak fedett területen, hogy elkerüljék a nap láthatatlan sugarait.

A kínai hatóságok a hét végén közleményben figyelmeztették az illetékes hivatalokat a természeti jelenséggel kapcsolatos teendők előkészítésére. A meteorológiai intézetektől a nem várt időjárási jelenségekkel kapcsolatos megfigyelések fokozását, a tudományos élet képviselőitől a napfogyatkozáshoz fűződő hiedelmek eloszlatását várják.

4-6 perces

A kínai Állami Csillagvizsgáló Intézetek (NAOC) négy obszervatóriumából, Csunkingból (Chongqing), Vuhanból (Wuhan), Hangcsouból (Hangzhou) és Sanghajból a napfogyatkozást négy órán keresztül élőben közvetítik. A televízióra, internetre és mobiltelefonokra optimalizált műsor helyi idő szerint szerdán reggel 7:30 és 11:30 között lesz látható. A július 22-i teljes napfogyatkozás a leghosszabb, amelyet Kína területéről 1814 és 2309 között észlelni lehet – közölte a NAOC.

A teljes napfogyatkozás 10 ezer kilométer hosszan, mintegy 250 kilométeres sávban lesz majd látható, a totalitás középvonalán tartózkodók négy és hat perc között láthatják a Hold által kitakart Nap koronáját.

Ivo Dzsimánál a legjobb

A természeti jelenség a szárazföldről azonban legfeljebb csak 6 perc 1 másodpercre lesz látható a Kelet-kínai-tengeren található Sengsze (Shengsi) szigetről. A 6 perc 39 másodperces teljes időtartamra vágyóknak Kína keleti partvidéke és a japán Ivo Dzsima sziget közelébe kell hajózniuk. Egy csillagászati utakra szerveződött kaliforniai utazási iroda ajánlatában 2599 és 3643 dollár (497-697 ezer forint) közötti áron lehetett hajójegyet foglalni a napfogyatkozásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik