Üzleti tippek

Uniós engedély a Mercedes-gyár támogatására

admin
admin

2009. 07. 16. 13:09

Engedélyezte az Európai Bizottság, hogy Magyarország 111,5 millió euró támogatást nyújtson a Daimler kecskeméti autógyárának létesítéséhez.

A Dél-Alföldön létrehozandó üzem segíteni fogja a térség gazdaságát, és 2500 munkahelyet teremt – áll az Európai Bizottság közleményében. Az Európai Bizottság az EK-szerződés állami támogatási szabályai alapján 29,7 milliárd forint (111,5 millió euró) támogatást engedélyezett, amelyet Magyarország a Daimler AG tulajdonában lévő Mercedes-Benz Hungarynak kíván nyújtani egy új autógyártó üzem létrehozásához.

A Mercedes-Benz Hungary üzemében két új személygépkocsi-modellt gyártanak majd. A projekt 146,2 milliárd forintnyi (548,4 millió euró) támogatható beruházást, valamint 29,7 milliárd forint (111,5 millió euró) összegű, pénzbeli támogatás és társasági adókedvezmény formájában nyújtott támogatást foglal magában. Ezenfelül a Mercedes-Benz Hungary mintegy 214 millió forint (0,8 millió euró) összegű, az állami vasúthálózatra való rácsatlakozást célzó pénzügyi támogatásban részesül. A Mercedes-Benz Hungary saját tőkéjéből és bankkölcsönökből finanszírozza a projektet.

A kecskeméti üzem a Daimler-Benz első kelet-európai üzeme lesz, egyben Magyarország történetének egyik legjelentősebb zöldmezős beruházása. A kormány a projektet nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította. A tervek szerint a gyártás előreláthatóan 2012-ben kezdődik, és közvetlenül 2500, illetve a beszállítói körben további 10 ezer munkahelyet teremt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.