Üzleti tippek

Google-alapítók a médiaguruk Angliában

Akárcsak egy évvel korábban, idén is a Google alapítói, Szergej Brin és Larry Page a legbefolyásosabb emberek az angol médiaiparban. A második helyen a brit közszolgálati médiabirodalmat, a BBC-t folyamatosan átalakító Mark Thompson áll, megelőzve az apja árnyékából egyre jobban kitörni vágyó James Murdochot, aki a BSkyB-t irányítja.

A 100 legbefolyásosabb médiavezető listáját a MediaGuardian.co.uk nevű internetes portál állítja össze. A negyedik helyen ezúttal az Apple társalapítói: Steve Jobs és Jonathan Ive végeztek. Őket Steve Ballmer a Mircrosoft vezérigazgatója, majd Rupert Murdoch a News Corp. elnöke követi. A hetedik és a nyolcadik helyet tartalomért felelős vezetők: Simon Cowell tévés producer és Rebekah Brooks a The Sun szerkesztője szerezték meg. A kilencedik helyen Ewan Williams a Twitter vezérigazgatója végzett, míg a top10-et Will Lewis a Daily Telegraph szerkesztője zárja.

Elsőzők

Az említettek közül Jonathan Ive és Ewan Williams is első alkalommal került fel a rangsorba, akárcsak a Harvardon végzett 25 éves Mark Zukerberg, aki a Facebook közösségépítő site tulajdonosa és vezére. Ő rögtön a 11. helyet szerezte meg a listán.

A 19. helyen végzett Jason Kilar is első alkalommal került be a legbefolyásosabb médiavezetők közé. Kilar a Hulu nevű video-on-demand szolgáltatással (amely 1250 tévéshow-t sugároz) gyakorlatilag sok ezer amerikai televíziónézési szokásait változtatta meg. A várakozások szerint hasonlóra lesz képes Nagy-Britanniában is.

Nők a listán

A hölgyek közül a legelőkelőbb (8.) helyen a már említett Rebekah Brooks szerepel. Jay Hunt a BBC1 kontrollere a 15. helyen végzett az összesített listán. A felügyelete alá tartozó műsorok mindenki másénál több nézőt vonzanak, és nagyobb büdzsét igényelnek. Természetesen egy Murdoch lány, Elisabeth Murdoch is ott van a legbefolyásosabb nők között, ő a Shine tévécsoportot vezeti.

A legtöbb helyet Erik Huggers lépett előre a rangsorban. A BBC jövő médiájáért és technológiájáért felelős vezetője 72 helyet ugrott előre, ezzel a 18. lett. Robert Peston a BBC üzleti szerkesztője 35 hellyel végzett előrébb, és végül a 26. helyet szerezte meg. Utóbbihoz hasonló mértékben javított korábbi helyezésén az Universal Music csoport vezérigazgatója is: Lucian Grainge 31 hellyel lépett előre a 33. helyre.

Nagy bukások

A legnagyobb visszaesők közé tartozik Michael Grade, az ITV elnöke, aki 88 hellyel esett vissza és ezzel a 99. helyen végzett. Luke Johnson is jócskán hátrébb került korábbi eredményéhez képest. A Channel4 elnöke a 64. lett, míg 2008-ban még a 20. helyet foglalta el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik