Üzleti tippek

Nem kapnak prémiumot a BBC felső vezetői

admin
admin

2009. 07. 14. 19:09

Azonnali hatállyal megvonta a BBC irányító testülete a brit közszolgálati médiatársaság felső vezetésének prémiumát, arra hivatkozva, hogy az igazgatók fizetése egyébként is elég magas, és a hatalmas jutalmak kifizetése dühíti a közönséget, amely az előfizetési díjakkal eltartja a céget.

A BBC Trust elnöke, Sir Michael Lyons a testület kedden nyilvánosságra hozott éves jelentését kommentálva kiemelte, hogy a BBC tíz felső vezetőjének együttes éves jövedelme a 2008/09-es pénzügyi évben 4,6 millió font (több mint másfél milliárd forint) volt. Sir Michael szerint, jóllehet ez 7 százalékkal kevesebb az ugyanennek a vezetői körnek előző évben kifizetett 4,96 millió fontnál, így is “bőkezű” juttatásnak számít.

A BBC vezetése már tavaly sem kapott jutalmat, de a BBC Trust most intézményesítette a prémiumtilalmat, “további intézkedésig”. Az irányító testület éves jelentéséből kiderül, hogy a BBC-nél 27 olyan felső vezető dolgozik, akiknek éves jövedelme meghaladja a 195 ezer fontot.

Gordon Brown brit kormányfő éves alapfizetése jelenleg 187 ezer font. Mark Thompson, a BBC vezérigazgatója évente 817 ezer fontot (260 millió forintot) visz haza; igaz, ő soha nem vette fel az őt megillető prémiumot.

A BBC Nagy-Britanniában fogható tévé- és rádióadásaiban, valamint internetes honlapjain soha nincs reklám, a társaság kizárólag az előfizetési díjból él, amely jelenleg évente és háztartásonként 131,50 font (valamivel több mint 40 ezer forint).

A cégnél évek óta jelentős költségtakarékossági program zajlik; a cél évi 1,7 milliárd font megtakarítás elérése 2013-ig.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.