Üzleti tippek

Megbírságolták a K and H-t

Tizenegymillió forint felügyeleti bírságot rótt ki a K and H Bank Zrt.-re a hitelintézetnél lefolytatott célvizsgálata nyomán a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) június 24-re datált, hétfőn délután közzétett határozatában.

A PSZÁF határozatában felhívja a bankot: maradéktalanul tegye meg a szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a bankszámla felett rendelkezésre jogosult személy azonosítása során alkalmazottai a vonatkozó jogszabályoknak és belső szabályzatoknak megfelelően mindenkor a hitelintézettől elvárható gondossággal járjanak el, továbbá a bank erősítse a folyamatba épített ellenőrzési mechanizmust.

A felügyelet azt javasolja a hitelintézetnek, hogy ennek érdekében fokozottan ügyeljen alkalmazottainak szakmai továbbképzésére.

Az idén már másodszor sújtotta bírsággal a bankot a felügyelet. Áprilisban 10 millió forintra bírságolta, és az ügyféltájékoztatásra vonatkozó jogszabályok betartására szólította fel a CDO (adósságfedezetű kötelezettség, jellemzően hitelek, kötvények, vagy egyéb eszközök mögöttes fedezetével kibocsátott, magas kockázatú értékpapír) strukturált kötvények értékesítése kapcsán.

A KBC-csoport ugyanis a CDO kötvényekre likvid másodpiacot garantált, ám egy hitelminősítő intézet leminősítését követően a bank ezt egyoldalúan – a szerződéskötést megelőző feltételektől eltérően és előzetes értesítés nélkül – megszüntette.

A bank a PSZÁF szerint ezzel súlyosan megsértette a tőkepiaci törvényt. Több befektető csak 10 éves CDO befektetést kívánt megvásárolni, ám később azzal szembesült, hogy befektetése akár 35 éves lejáratú is lehet.

A PSZÁF felrótta azt is, hogy jóllehet március 27-én egy hitelminősítő intézet leminősítési figyelendő listára helyezte a KBC csoport által kibocsátott egyes CDO kötvényeket, erről a bank nem jelentetett meg hivatalos tájékoztatást, holott a hitelminősítő lépése lényeges jelzést adott volna a befektetők részére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik