Üzleti tippek

Eladó a diósgyőri kohó

admin
admin

2009. 07. 13. 14:38

A diósgyőri kohászat felszámolója mindent megtesz annak érdelében, hogy vevőt találjon a cég számára, amely tovább működtethetné a tavaly december óta álló gyártósorokat - hangsúlyozta Perpék Ildikó, a Ratis Kft. felszámolóbiztosa hétfőn, a DAM 2004. Kft.-ben tartott munkásgyűlésen.

A még állományban, de lényegében felmondás alatt lévő hétszázegynehány diósgyőri kohász közül mintegy kétszázan voltak ott a cég irodaházánál, ahol a felszámolóbiztos tudatta velük: a felszámoló szervezet a bérgarancia-alapból megigényelte és megkapta a dolgozók elmaradt májusi munkabérét, ezt mindenki számlájára átutalták. Ugyancsak ebből az alapból fedezik a júniusi munkabéreket, ezt 15 napon belül megkapják az alkalmazottak. Az alap terhére személyenként bruttó 925 ezer forint igényelhető, ami fedezi az elmaradt bérek mellett a felmondási időre járó bért, és a kollektív szerződést szerinti végkielégítést is.

A rendszerváltás óta már hatodszor leng fekete zászló az egykor 18 ezer embert foglalkoztató diósgyőri cég irodaházának homlokzatán.

Perpék Ildikó emlékeztetett arra, hogy a diósgyőri kohászatot legutóbb működtető DAM 2004. Kft. felszámolását a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság június 24-én rendelte el, a felszámolással a Ratis Kft.-t bízta meg. A felszámolónak sikerült elérnie, hogy a cég ellen a végrehajtási eljárást a bíróság megszüntette, így a kohászat vagyona megmaradt.

A korábban megkezdett csoportos létszámleépítést a felszámoló szervezet folytatja, ennek befejezési időpontja szeptember 17-e. A DAM 2004 Kft.-nél ezt követően csupán 15 alkalmazott marad, akik lényegében a felszámolás adminisztratív lebonyolításában dolgoznak.

Perpék Ildikó elmondta: a szakmai kultúra megtartása érdekében mintegy másfélszáz dolgozónak a Diósgyőri Foglalkoztatási Társaság (Difo) segítségével “túlélési lehetőséget” biztosítanak. A gyár esetleges újraindítása rájuk hárul majd, és ők tanítanák be az újonnan felvetteket. A korábbi felszámolási eljárások azzal fejeződtek be, hogy mindig volt olyan befektető, aki a kohászati tevékenységet folytatta – érvelt a felszámoló biztos.

Mokrai Mihály, Miskolc alpolgármestere a munkásgyűlésen azt mondta: Miskolc önkormányzata a felszámolóbiztossal együttműködve arra törekszik, hogy a diósgyőri kohászat ne tűnjön el az iparág térképéről, és ide vonzzák mindazon befektetői csoportokat, amelyek az acélgyártásban, hengerlésben érdekeltek.

Balogh Béla, a Vasasszakszervezet országos elnöke arról szólt az elkeseredett kohászok előtt, hogy bár többször akarták már temetni a diósgyőri kohászatot, ez soha nem sikerült.
Hangsúlyozta: az érdekképviselet mindent megtesz annak érdekében, hogy mindazok, akik korkedvezményes nyugdíjra jogosultak, megkaphassák. Ugyancsak lobbizik a 2007-ben a munkavállalók számára kedvezőtlenül módosított csődtörvény megváltoztatásáért, vagyis hogy felszámoláskor a dolgozók elmaradt járandóságának kifizetése legyen az elsődleges a kifizetendők sorában – tette hozzá Balogh Béla.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.