Üzleti tippek

Kivágták a Putyint gúnyoló részt a South Parkból

Kivágta a Vlagyimir Putyint kigúnyoló részt a South Park című amerikai animációs tévésorozatból egy orosz tévécsatorna.

A 2X2 tévében kedden ment le a South Parknak az az epizódja, ami kapzsi és mindenre elszánt vezetőként festette le Putyint. A rajzfilmnek ezt a részét eredetileg 2005-ben vetítették az Egyesült Államokban.

A tévés cenzúra jókora felháborodást váltott ki és az orosz netezők számos keresetlen blogbejegyzésben bírálták a lépést.
A csatorna illetékeseit pénteken a hírügynökség nem tudta utolérni, az orosz adásfelügyelet szóvivője viszont tagadta, hogy a hatóságnak bármiféle köze lett volna a cenzúrához. “Sohasem avatkozunk bele szerkesztőségi döntésekbe” – közölte Jevgenyij Sztrelcsik.

A csatorna korábban már kétszer is közel állt hozzá, hogy becsukja a boltot, mivel tavaly komoly figyelmeztetést kapott a kormányzattól: előbb “erkölcstelen és erőszakos” tartalmak sugárzása, majd “homoszexuális és pedofil propaganda” miatt. Vallási csoportok is szorgalmazták a tévéállomás leállítását.

A Szovjetunió összeomlása után az 1990-es években szabadabbá vált az út az orosz kormányhivatalnokok kifigurázása előtt. Putyin elnöksége alatt azonban észrevehetően megfogyatkozott a politikai szatíra. A NTK tévécsatorna például 2002-ben kénytelen volt levenni az adásról népszerű szatirikus politikai bábshow-ját, mivel a Kreml rossz szemmel nézte, hogy Putyint sem kímélték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik