Üzleti tippek

Jacko a pápát is lekörözte a médiában

admin
admin

2009. 07. 10. 08:10

A Michael Jackson búcsúztatása körüli médiafelhajtás volt a legnagyobb, egy amerikai kutatóintézet szerint a sajtó többet foglalkozott vele, mint bármelyik más híresség temetésével az utóbbi évtizedekben.

A Global Language Monitor médiafigyelő csoport megállapította: Jackson búcsúztatására nagyobb figyelmet fordított a világsajtó, mint a rangsorban következő II. János Pál pápa, Ronald Reagan amerikai elnök, Diana walesi hercegnő és Teréz anya temetésére.

A GLM a nyomtatott és az elektronikus sajtóban megjelent hírek számát mérte az elhalálozás napjától a temetés napjáig. Jackson esetében a 2009. június 25. és július 8. közötti időszakot figyelték, II. János Pál esetében a 2005. április 2-5. közötti időszak volt a mérvadó, míg Reagan, Teréz anya és Diana esetében a 2004. június 5-10., az 1997. szeptember 5-14., illetve az 1997. augusztus 31. és szeptember 7. közötti napokat vizsgálták.

Kiderült, hogy Jacksonról 18 százalékkal több hír látott napvilágot a globális nyomtatott és elektronikus médiában, mint II. János Pál pápáról. A kutatás a világ 5000 vezető lapjára és internetes híroldalára terjedt ki, nem vették viszont figyelembe az új jelenségnek számító blogokat és közösségi portálokat.

Kizárólag a búcsúztatások webes megjelenését összehasonlítva szintén Jackson vezet, több mint tízszeres mértékben lekörözve az e tekintetben második Ronald Reagant, akit II. János Pál, Diana hercegnő és Teréz anya követ.

A texasi központú GLM egy kapcsolódó kutatásban azt is megállapította, hogy a popkirály halála a 21. századi internetezés korában a második legnagyobb sztori volt. A webes híroldalak megjelenései, továbbá a blogok és közösségi portálok említései alapján ennél csak egy eseményt övezett nagyobb médiaőrület: Barack Obama amerikai elnökké választását.

Michael Jackson halálának akkora a hírértéke, hogy felmerült: a kongresszus fogadjon el nem kötelező érvényű, jelképes határozatot a popsztár távozásáról. Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke azonban nem támogatta a javaslatot. Úgy fogalmazott, hogy egy ilyen határozat teret engedne a Jackson életével kapcsolatos eltérő nézeteknek, s erre szerinte jelenleg nincs szükség.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.