Üzleti tippek

Perlik a Tescót?

Írásbeli figyelmeztetésben részesítette a május 8-i LIGA-sztrájkban részt vevő alkalmazottait a Tesco, emiatt bírósághoz akar fordulni a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ).

A munkaadó lépését a munkavállalói szervezet a jogállamiság sárba tiprásának tartja, a Tesco szerint inkább humánus az általuk törvénytelennek tartott munkabeszüntetésre adott munkaadói reakció. A május eleji munkabeszüntetésben összesen 4 alkalmazott vett részt, akikhez 7 munkaidőn kívül tartózkodó áruházi dolgozó fejezte ki csatlakozási szándékát.

A munkaadó figyelmeztetésében arra szólította fel a sztrájkban ténylegesen részt vevő dolgozókat, hogy a jövőben maradéktalanul tegyenek eleget a munkavégzési kötelezettségeiknek, ellenkező esetben következményekkel számolhatnak – mutatott rá a Tesco levelének egyik kifogásolt részletére Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke.

Hackl Mónika, a Tesco Global Áruházak Zrt. szóvivője szerint az áruházlánc nem tartja jogszerűnek a KDFSZ május 8-i sztrájkját, mivel a szakszervezet nem a jogszabályi rendelkezések szerint járt el a munkabeszüntetés során. A munkaadó ennek ellenére nem élt a törvényi lehetőségek adta szankciókkal, hanem tájékoztatásában hívta fel a sztrájkoló munkavállalók figyelmét a sztrájk szabálytalanságára, illetve az azon való részvétel lehetséges következményeire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik