Üzleti tippek

Mobillal nyaralnak a médiacézárok

A médiapiacon dolgozó vezetők a szabadságuk alatt is elérhetők maradnak, van, aki mindenkinek, és akad, aki egy titkos telefonszámon csak a legközvetlenebb kollégáinak, derül ki a Marketing&Media összeállításából.

Nyaranta szinte ellehetetlenül a szakújságírói munka. A helyzet egyre rosszabb, ahogy közeledünk augusztus felé, és huszadikáig nem is javul. A megszólaltatni kívánt médiás cégvezetők közül egyre többen vannak még vagy már szabadságon, a nyári főszezonban gyakorlatilag megáll az élet, nem véletlen, hogy lapunk is nyári szünetre megy pár hétre. Megnéztük, hol tölti a szabadságát néhány olyan csúcsmenedzser, akiket június végén még sikerült elérni.

Közel és távol…

Ügyfelekhez igazodva

Mit tehet az, aki egyedül dolgozik a saját cégében és a távollétében nincs, aki vigye a “boltot”? Pénzes Anna, a Media Spirit Consulting tulajdonos-ügyvezetője ebben a cipőben jár. Elmondása szerint a július végi, augusztus elejei időszakot szereti pihenéssel tölteni, és ezt már jó előre meg is beszéli az ügyfeleivel. “Azonban ha olyan kérdés adódik, akkor tudom egy-két héttel előre- vagy hátratolni a pihenést. Üdülést, szállást előre nem szoktam lefoglalni, így ez nem jelent problémát” – jelzi rugalmasságát Pénzes Anna, aki szabadsága alatt sem szakad el a külvilágtól, nézi az e-mailjeit, felveszi a telefonját. “Teljesen nem válok elérhetetlenné, de ez nem terhel meg, mert szeretem, amit csinálok, és nem kényszerből teszem” – teszi hozzá. Idén nyáron Horvátországba és a Balatonra utazik. Egy baráti társasággal évente többször is hétvégi belföldi kirándulásokra járnak, mindig másfelé mennek az országban. Külföldi kedvence Egyiptom, ahová pár évente szeret újra visszatérni.

Kezdjük egy szabályt erősítő kivétellel, Heal Edinával, a Sláger Rádió vezérigazgatójával, aki valószínűleg a médiás csúcsmenedzseri átlagnál többet dolgozik majd a nyáron. A Slágernek ugyanis valószínűleg rohamtempóban kell összeállítania egy rádiós pályázatot, hogy az ORTT november elejéig le tudja „zavarni” a komplett tendert. „Sejtettem én ezt előre, ezért még áprilisban elmentem üdülni” – jelzi előrelátását Heal Edina, aki Mauritiuson töltötte tavaszi szabadságát.

Azonban, ha úgy látja, hogy sínen lesznek a rádió ügyei, akkor augusztusban szeretne még beiktatni egy egy- vagy kéthetes üdülést. A Sláger Rádió első embere a külföldi nyaralás híve, szeret messze és mindig más országba utazni, azok kultúráját megismerni. Amennyiben összejön az augusztusi nyaralás, akkor Dél-Afrika, Kenya vagy Dél-Amerika lesz az úti cél.

Idén balatoni üdülőjében fog nyaralni Mihók Attila, a Ringier Kiadó Kft. ügyvezető igazgatója, messzebbre most nem megy, mert felesége gyermeket vár. „A nyaralási szokásaink alapvetően megváltoztak, amióta gyerekeink vannak, elsősorban autóval könnyedén elérhető célpontokat választunk” – mondja Mihók Attila, aki az elmúlt években rendszerint Horvátországban és Olaszországban volt üdülni. Ugyanakkor korábban – téli üdülés keretében – a feleségével voltak Kubában és Jamaicában is.

Gyerekkel az élet

A Ringier Kiadó első embere akkor is elérhető marad a kollégái számára, amikor éppen nyaral. „A cég elég lapos struktúrával dolgozik, ezért muszáj elérhetőnek maradnunk, ugyanakkor – és ezt szabályozni sem kell – a kollégák figyelmesek ilyenkor, azaz ha szabadságon vagyok, olyankor nem telefonálnak, inkább e-mailt küldenek, és azt is csak a legfontosabb esetekben” – említi Mihók Attila.

Németh Béla, az Initiative Budapest médiaügynökség ügyvezetője nyáron általában nem megy egy hétnél hosszabb szabadságra. Ilyenkor többnyire tengerparti üdülőhelyekre utazik a családjával, mert a gyerekek szempontjából ez a legideálisabb választás. Az idei célpontjuk Görögország lesz, emellett van egy balatoni nyaralója, ahol a nyári hétvégéket tölti. Kollégái üdülés alatt is el tudják érni mobilon, de Black Berryn az e-mailjeit is figyeli. „Jobban szeretem tudni, mi a helyzet, mintsem, hogy egy hetet álljon az ügy, esetleg súlyosbodjon egy könnyen megoldható szituáció” – teszi hozzá Németh Béla.

Novák Pétert, a Kirowski ügyvezetőjét már a nyaralása alatt értük utol. „Általában e-mailt nem olvasok, de mobilon mindig elérhető vagyok” – mutatja be Novák Péter, hogy ilyenkor sem zárja ki teljesen a külvilágot. Nyaranta sokfelé utazik, megkeresésünkkor éppen egy Cegléd–Szilvásvárad–Tisza-tó körúton volt, de a tágabb családjával nyáron még megy a Balatonra is. Ötödik éve több családdal közösen utaznak külföldre, az idén Horvátország felé veszi az irányt a csapat. Heal Edinához hasonlóan az idén ő is volt már külföldön üdülni, családjával Thaiföldön járt az év elején.

Ferling József, a Ferling PR-ügyvezetőjének nyaranta állandó úti célja van, méghozzá Horvátország. Ezenkívül rövidebb belföldi és külföldi programokra is ellátogat, ám ezekről ad hoc módon szokott dönteni. „A munkatársaim tudják a módját, hogy rendkívüli helyzetben hogyan érjenek el, de idejét sem tudom már, hogy mikor éltek ezzel a lehetőséggel. Önállóan, felelősen végzik a munkájukat a távollétemben is” – jelzi Ferling József, hogy nem kell gyomorideggel magára hagynia a cégét.

Privát mobil

A két legnagyobb hazai kereskedelmi csatorna első emberét nem fenyegeti a veszély, hogy összefutnak az üdülésükkor, ugyanis egészen másfelé nyaralnak. Dirk Gerkens, az RTL Klub vezérigazgatója minden évben legalább egy hetet tölt Spanyolországban, hogy ott találkozzon a családjával. Ezenfelül minden évben elutazik valahova máshova is, az idén nyáron a törökországi Antalyába vezet az útja. Nyaralás alatt is igyekszik időt szakítani arra, hogy megnézze az e-mailjeit. Van azonban egy külön mobilja, aminek a számát csak az RTL Klub menedzsmentjének tagjaival osztja meg, hogy ők bármikor elérjék, ha szükséges.

Várdy Zoltánnak, a TV2 vezérigazgatójának is van egy fix úti célja, amit családlátogatás miatt gyakran felkeres, ez az Egyesült Államok, ahol az idén már járt. Nyaranta gyakran megfordul Siófokon, ahol van egy apartmanja, de amúgy is szívesen nyaral belföldön, szereti felfedezni a hazai tájakat.
Ezenkívül a TV2 első emberének kedvelt úti célja közé tartozik Délkelet-Ázsia, többször is járt már Malajziában, a feleségével pedig egyszer részt vettek egy hathetes, hátizsákos túrán Thaiföldön. Ugyan nem üdülési célzattal, de amióta kinevezték a ProSiebenSat.1 kelet-közép-európai vezetőjévé, minden héten egy napot külföldön tölt. Amikor távol van a cégtől, akkor is értesül a TV2-vel kapcsolatos minden jelentősebb történésről.

Ajándék üdülés

tudta-e

A Magyar Turizmus Zrt. adatai szerint a tervezett utazások 82 százaléka lesz idén belföldi kirándulás. A cégek ebben az évben eddig 50 milliárd forintnyi utazási csekket adtak dolgozóiknak.

A megkeresett cégeknél nagyjából hasonló szabályok vonatkoznak az alkalmazottak szabadságolására. Többen is említették, hogy a munka törvénykönyve szerint járnak el. Ez dióhéjban azt jelenti, hogy a munkaadó az éves szabadság 75 százaléka felett rendelkezhet, és 30 nappal korábban értesítenie kell a dolgozót arról, hogy mikor küldené szabadságra. A fennmaradó résszel az alkalmazott gazdálkodhat. A legkevesebb szabadnap a 28 év alattiaknak jár, ez évi húsz munkanap, a legtöbb pedig a 45 év felettieknek, akiknek 29 munkanap jut. A magyar törvények – például az angollal ellentétben – nem teszik lehetővé a szabi pénzre váltását, a bennmaradt napokat legfeljebb csak felmondáskor lehet kifizetni.

A Sláger Rádiónál nem írásos előírás, de támogatják azt, hogy a munkatársaik egyben kivegyenek legalább két hét szabadságot, mert így tudják igazán kipihenni magukat. „A műsorvezetőknek kicsit nehezebb kiadni a szabadságokat, de náluk is mindig megoldjuk” – teszi hozzá Heal Edina. Hébe-hóba a cég költségén is utazhatnak a rádió munkatársai, tavaly karácsonykor például házon belül megszavazták a tíz legjobb dolgozót, akik egy-egy repülőjegyet kaptak ajándékba. A reklámértékesítőik legjobbjait pedig negyedévente wellnesshétvégékkel és egyéb utazásokkal jutalmazzák.

Az Initiative-nál két hétben maximalizálják a kivehető szabadság hosszát. A munkatársaknak ezt egymás között kell egyeztetniük, a lényeg az, hogy ügyfél, projekt vagy bármely terület a cégen belül ne maradjon gazdátlanul. Utóbbi szempontot tartják szem előtt a Kirowskinál és a Ferling PR-nél is, ezen túlmenően azonban szabadon kezelik a szabadságolás kérdéskörét, a lényeg az, hogy mindenki vegye ki az összes szabiját, és töltődjön fel a pihenés alatt.

Szabadság önkéntes munkáért cserébe

Az RTL Klubnál már igyekeznek az év elején szabadságolási tervet készíteni. Ezzel párhuzamosan van egy helyettesítési rendjük is, hogy minden zökkenőmentesen menjen. Alapvetően ők is rugalmasak az időtartam kérdésében, akár egyszerre több hetet is kivehetnek az alkalmazottak.

A TV2-nél nincs kötelező érvényű szabadságolás, mindenki maga dönt a pihenése időzítéséről, csak arra kell figyelniük, hogy a következő évre nem vihetnek át szabadnapokat. A csatornánál említenek egy kivételt is, ilyenek a szezonális műsorok, például a Jóban-Rosszban, ahol a gyártás nyári leállása miatt értelemszerűen behatároltabb a munkavállalók mozgástere.

A Ringier Kiadónál önkéntes munkát vállalva is szabadságot kaphatnak a munkatársak. „A Bátor Tábort évek óta támogatjuk, azzal is, hogy azoknak a kollégáknak, akiket a gyerekek mellé önkéntesnek beválogatnak, ezt szabadságon kívül biztosítjuk, azaz munkában töltött időként tekintjük, ezzel is ösztönözve az önkéntes, karitatív munkát” – mutat be egy egyedi kezdeményezést Mihók Attila.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik