Üzleti tippek

Tévéshow-ban térítik a török ateistákat

Mi történik, ha egy muzulmán imámot, egy katolikus papot, egy rabbit és egy buddhista szerzetest egy szobába zárnak tíz ateistával? Ennek próbál a végére járni egy török tévécsatorna, amely hamarosan elindítja hittérítő show-műsorát.

A Kanal T műsorában négy világvallás lelkészei próbálják meg “jobb belátásra” bírni hitetlenek egy csoportját, a megtérők jutalma egy utazás lesz az általuk választott vallás szent helyeinek egyikére. A muzulmán hitet választók Mekkába, a katolikusok a Vatikánba, a zsidók Jeruzsálembe, a buddhisták pedig Tibetbe juthatnak el.

A muzulmán, de világi Törökország vallási hatóságai nincsenek elragadtatva a show formátumától, és megtagadták, hogy kijelöljenek egy imámot a műsorba. “Ehhez hasonló dolgot tenni a nézettség növelésének kedvéért az összes vallásra nézve tiszteletlen” – mondta Hamza Aktan, az ország vallási tanácsának elnöke a tévéprogramról szóló hírek hallatán.

A “Bűnbánók versenye” című műsor készítői nem tartják vétkesnek magukat, és visszautasítják azokat a vádakat, miszerint a szeptemberre tervezett műsor lealacsonyítaná a vallást. “A világ legnagyobb díját, az Istenben való hit ajándékát adjuk. Mi nem értünk egyet egy ateistával sem. Isten hatalmas, és nem számít, hogy melyik vallásban hiszel, a fontos, hogy higgyél” – mondta a csatorna igazgatója.

A műsor a vallási identitás kérdésére összpontosít az európai uniós tagságra pályázó Törökországban, ahol a vallási csoportok már hangot adtak aggodalmaiknak a nem muzulmán hitű kisebbségek vallásszabadságával kapcsolatban.

Eddig mintegy kétszázan jelentkeztek a műsorba, a végső tíz résztvevőt augusztusban választják ki. A versenyzőkről teológusok fogják megállapítani, hogy valóban hitetlenek, és nem csak hírnévre, illetve ingyenvakációra pályáznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik