Üzleti tippek

Ukrajna kifizette a gázszámláját

Ukrajna teljes egészében kifizette a júniusi számlát az orosz gázért - közölték hétfőn az illetékes ukrán Naftogaznál.

Ezzel az ukrán vállalat eleget tett annak a kötelezettségének, amit az idén januári szállítási leállások után kötött megállapodásban rögzítettek, nevezetesen azt, hogy Ukrajnának a havi számlát a következő hónap hetedik napjáig kell kiegyenlítenie.

Közben az Ukrainska Pravda hírportál hétfőn arról számolt be, hogy Ukrajna 4 milliárd dollárnak megfelelő összeget kaphat az orosz Troika beruházási banktól az oroszországi gázimport finanszírozására. A hírrel kapcsolatban orosz bankforrások a Reutersnek elmondták, hogy szerintük a Troika csak folyósítaná a pénzt, valójában a Gazprom lenne a finanszírozó.

Oroszország több ízben figyelmeztetett arra, hogy Európa ismét gázszállítási fennakadásokra számíthat, ha Ukrajna a tél beállta előtt nem lesz képes feltölteni tárolóit orosz gázzal. Ennek költsége 4 milliárd dollárra tehető. A Nemzetközi Valutaalapnál a múlt héten azt közölték, hogy nem adnak kölcsönt Ukrajnának orosz gáz vásárlására. Más nemzetközi hitelfolyósítók azt tervezik, hogy összesen kevesebb mint 1,4 milliárd dollárt folyósítanak Ukrajnának erre a célra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik