Üzleti tippek

Bíróság várhat az iráni sajtósokra

Az egyre befolyásosabb rendszerellenes műholdas tv-állomások és internetes portálok alkalmazottainak bírósági felelősségre vonását sürgette Irán főbírája.

„A rezsimellenes műholdas tv-csatornák és weboldalak folyamatos szaporodása miatt komoly intézkedésekre van szükség, hogy szembe lehessen szállni ezzel a jelenséggel” – idézte az állami televízió Mahmúd Hasemi Sahrudi ajatollahnak, az ország főbírájának útmutatásait.

Az ajatollah körüzenetében felszólította a bírósági dolgozókat, hogy kötelességtudóan foglalkozzanak az ilyen vétségekkel. „Bíróság elé fogjuk állítani mindazokat, akik együttműködnek az ilyen tv-állomásokkal és internetes portálokkal” – hangoztatta a főbíró.

Az idei elnökválasztáson első ízben történt meg az, hogy külföldi tv-csatornák – kiváltképpen az angol BBC fárszi (perzsa) nyelvű adása – és internetes blogok nagy szerepet játszottak a választási események bemutatásában és elemzésében. A BBC januárban indította be fárszi adásait a brit kormány költségein. A választási műsorokban elhangzottak miatt az iráni hatóságok kiutasították az országból a BBC teheráni tudósítóját, Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője pedig az irániak „legalattomosabb ellenségeinek” nevezte a briteket.

Az Irna iráni hírügynökség idézte vasárnap Eszmail Ahmadi-Moghadam iráni rendőrfőnököt, aki szerint szabadon engedték a június 12-i elnökválasztás utáni zavargásokban elfogott tüntetők kétharmadát. Ahmadi-Mogadam szerint a rendőrség 1032 embert vett őrizetbe a zavargásokkal összefüggésben. Többségüket óvadék ellenében vagy anélkül szabadlábra helyezték, a többiek ügyét pedig átadták az igazságszolgáltatásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik