Üzleti tippek

Nem kell a Strabagnak a Cemex

admin
admin

2009. 07. 03. 13:11

A jelentős magyarországi érdekeltségekkel rendelkező osztrák Strabag visszalépett attól az ügylettől, amelynek keretében megvette volna a mexikói Cemextől annak magyarországi és ausztriai egységét.

Az osztrák építőipari vállalatnál azzal indokolták a döntést pénteken, hogy miközben a magyar versenyhatóság – feltételekkel – már márciusban rábólintott az ügyletre, az osztrák versenyhivatalnak a kijelölt határidőig, június 30-áig nem sikerült döntenie az ügyben, holott tizenegy hónap állt a rendelkezésére.

A tavaly júliusban bejelentett ügylet keretében a Strabag a Cemex Hungária Építőanyagok Kft.-t és a Cemex Austria AG-t tervezte megvenni összesen 310 millió euróért.

A Cemex Hungária a második legnagyobb betongyártó a magyar piacon: országszerte 40 készbetongyárral, 8 kavicsbányával, 5 térkőüzemmel és 60 millió tonna nyersanyagtartalékkal rendelkezik, alkalmazottainak száma 800 fő. Árbevétele 2007-ben 61 millió euró volt. A mexikói anyacég 2007-ben Budapestre helyezte az európai hálózatát kiszolgáló szolgáltatóközpontját is. A Cemex Shared Service Center számos informatikai és pénzügyi szolgáltatást végez a Cemex-cégek számára.

A Cemex Austriának 45 betongyára és 30 kőbányája van, nyersanyagtartaléka 156 millió tonnára rúg. 2007-ben 196 millió euró árbevételre tett szert.

A világ harmadik számú cementgyártójaként számon tartott Cemex megsínylette az amerikai építési piac összeomlását, illetve a nemzetközi pénzügyi bonyodalmak miatt megnőttek a finanszírozási költségei. Terhein egyebek mellett egyes érdekeltségeinek eladásával akar könnyíteni. A társaságnak 14,5 milliárd dolláros bankadóssága halmozódott fel, ezek újraütemezése folyamatban van.

A Strabag nemrégiben csökkentette az idei évre szóló előrejelzését, miután a gazdasági válság miatt vissza kell fognia növekedési terveit, elsősorban az európai felzárkózó piacokon és főként Oroszországban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.