Üzleti tippek

Fokozódik a csődhullám

admin
admin

2009. 07. 02. 12:44

Az első félévben 7391 céggel szemben indult felszámolási eljárás, ami 30 százalékos éves növekedést jelent – derült ki az Opten Kft. csütörtöki sajtótájékoztatóján. A cégnél úgy vélik, még nem tetőzött a csődhullám, ráadásul egyre nagyobb társaságok jutnak bajba, egyre több kicsit hagyva magukra.

Májushoz képest némileg csökkent, de 2008-hoz képest rendkívül gyors ütemben emelkedett a felszámolások száma júniusban. A májusi 1330-cal szemben most „csak” 1205 cég jutott erre a sorsra, ám a tavalyi év azonos időszakához képest ez is 35 százalékos növekedés.

Egyre nagyobbak az áldozatok

„A felszámoláshullám még dagadóban van, amit jól mutat, hogy amíg az első félévben 22 százalékos volt a növekedés 2008 első negyedévéhez képest, addig a második negyedévben már 39 százalékos” – mondta Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Ennél is nyugtalanítóbb azonban a szakemberek szerint az, hogy a válság kezdete óta csaknem 40 százalékkal emelkedett a felszámolás alá vont társaságok árbevétele, vagyis egyre nagyobb cégek mennek tönkre. „Ez azt jelenti, hogy messze nem beszélhetünk még a válság végéről, mert minél nagyobb cég megy tönkre, jellemzően annál több kifizetetlen beszállítót és más hitelezőt hagy maga után” – értelmezte az adatot az Opten stratégiai igazgatója.

Most az autókereskedők buknak

A cégadatokból jól látszik, hogy a gépjármű-kereskedők a fő vesztesek közé tartoznak. Az elmúlt hónapokban már több autókereskedést számoltak fel, mint amennyi építőipari céget, holott korábban ez az iparág verhetetlennek tűnt a felszámolás műfajában.

Ugyancsak a nagy vesztesek között vannak az utazási irodák, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar cégei. Alacsony bázisról indult, de gyorsuló ütemben romlik az informatikai vállalatok és a nagykereskedelemmel foglalkozó társaságok helyzete.

Jó is lehet a sok végelszámolás

Gyorsan nő a végelszámolások száma is. Az első félévben 6680 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, tavaly június végéig viszont csak 5000-éről. A növekedés a félév egészét tekintve éppen egyharmados, de itt is igaz, hogy a második negyedévben sokkal gyorsabban, 44,5 százalékkal emelkedett az eljárások száma, mint az első negyedévben. A végelszámolásoknál június nemcsak abszolút értékben döntött rekordot, hanem a növekedés üteme is megugrott: a júniusi 1235 cégbezárás 80 százalékos növekedés a tavaly júniusi 686-hoz képest.

A végelszámolások számának növekedését az Opten stratégiai igazgatója nem tekinti mindenképpen rossz hírnek, hiszen minden nemzetközi összehasonlítás azt mutatja, hogy Magyarországon túl sok cég működik, többségük túl kicsi, ráfér tehát a piacra az egészséges konszolidáció. Éppen ezért nagy baj, hogy a kormányzat éppen a közlemúltban tovább könnyítette a cégalapítást, így nem marad idő az alapítást megelőző minimális ellenőrzésre sem. „Magyarország alighanem egyedülálló abban, hogy a felszámolt cégek tulajdonosainak több mint 50 százaléka azonnal új céggel tér vissza a gazdasági életbe” – véli Csorbai Hajnalka.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.