Üzleti tippek

A német gyárosok nem érzik az enyhülést

A német gépipari ágazat egyelőre nem mutatja a válságból való kilábalás jeleit. A gépgyártó és gyárépítő ágazati szakmai szervezet, a VDMA kimutatásai szerint májusban 48 százalékkal esett vissza az új megrendelések beérkezése az előző évi bázishoz képest.

A visszaesés mértéke elmarad ugyan a márciusban regisztrált 58 százaléktól, a szervezet vezető közgazdásza ezt azonban bázishatásnak tudja be, mivel tavaly májusban áprilishoz képest gyengébben alakult a megrendelések beérkezése. A javuló üzleti hangulat mutatók egyelőre nem éreztetik hatásukat a gépipari ágazatban.

Különösen nagy mértékben, 51 százalékkal esett vissza a külföldi megrendelések értéke. Az erősen exportorientált ágazat forgalmának mintegy háromnegyedét bonyolítja külföldön, ezért különösen érzékeny a globális konjunkturális helyzet alakulására. A belföldi megrendelések 42 százalékkal csökkentek éves bázison. A visszaesés mélypontján a szervezet szerint még nem sikerült túljutnia az ágazatnak. Az év elején még a helyzet javulására számítottak májustól, ez azonban nem következett be.

Öt bő esztendőt követően tavaly májusban estek vissza első alkalommal jelentősebb mértékben a megrendelések. Azóta folyamatos csökkenés tapasztalható, és a jó időkben felhalmozott rendelésállományt is sikerült nagyrészt leapasztani.
A március-májusi negyedévben a beérkezett megrendelések értéke 47 százalékkal csökkent.

A szervezet elnöke, Manfred Wittenstein az idei évre összességében az ágazat termelésének mintegy 20 százalékos csökkenésére számít. Az ágazat úgy egymillió alkalmazottat foglalkoztat, és legnagyobb megrendelői közé az autóipari vállalatok tartoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik