Üzleti tippek

Nem csökkennek az áfával a szállodai árak

A törvénymódosítás szerint július 1-jétől 18 százalékra csökken ugyan az eddigi 20 százalékról a szálláshely-szolgáltatás áfája, de egyelőre teljes a bizonytalanság az iparágban - írta szerdai számában a Világgazdaság.

A napilap szerint mivel a köztársasági elnök egyelőre nem hirdette ki a változtatást, a hotelesek nem tudják, hogy milyen kulcsot kell szerdától alkalmazniuk.

A kedvezményes adókulcsnak amúgy örülnek a hotelüzemeltetők, mivel a válság okozta forgalomesés alaposan megtépázta a hazai szállodaipart – írta a lap. Hozzáfűzték: az érintettek arra hívták fel a figyelmet, hogy a szálláshely-szolgáltatás az ágazat bevételének csak 50-55 százalékát adja, a fennmaradó – például vendéglátásból származó – bevételt a 25 százalékos áfakulcs szerint kell elszámolni. Az árakon ezért várhatóan nem fognak változtatni a szállodák – írták.

A lapnak nyilatkozó Hülvely István, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége elnöke azt mondta: nagy lépés a csökkentés a szakmának. Hülvely szerint azonban a szállodai áfát tovább kell csökkenteni, és a nemzetközi versenyképesség javítása szempontjából 5-10 százalékos áfakulcs lenne ideális.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik