Üzleti tippek

Az időjárás az úr a jégkrémpiacon

Jobban megtépázhatja a jégkrémszezont az időjárás, mint a világot és hazánkat sújtó gazdasági válság. Ha a nyaralásról le is kell mondanunk az idén, egy édes, jeges desszertre azért még jut pénz.

Nem kell sokáig kutakodni az emlékeink között, hogy felidézzük azt az időszakot, amikor egy gombóc fagylalt két forint volt, és maximum azon lehetett töprengeni, hogy a szűkös kínálat közepette a szokásos csokoládé-vanília párosítás helyett puncsot vagy citromot vegyen-e az ember. Az üzletek jégkrémes hűtőpultjánál sem volt jobb a helyzet. Gyártott jégkrémhez csak a nyári hónapokban lehetett hozzájutni, a piacot az oroszlános Leó uralta, amely a fagylaltosokhoz hasonlóan szintén elsősorban a klasszikus ízekkel állt elő. Igaz, volt pálcikás és poharas kiszerelés is.

tudta-e

2007-ben az egy főre jutó jégkrémfogyasztás Új-Zélandon volt a legmagasabb, mintegy 23 liter/fő, a világ jégkrémnagyhatalma címmel ellenben az Egyesült Államok büszkélkedhet, ahol évente 20 liter felett fogyasztanak a jeges desszertből.

A helyzet mára gyökeresen átalakult, a szupermarketek hűtőpultjai tucatszám kínálják az édes, jeges desszertet. A márkák és ízek kavalkádjában csak az ár, a külső és a reklám az, ami némi fogódzót nyújthat a választáshoz. Ezek fontos szerepet játszanak a döntésben, mivel a jégkrém általában nem szerepel a családok bevásárlólistáján, inkább hirtelen ötlettől vezérelve kerül a bevásárlókocsiba. Többek között ezért is szerencsés, hogy a pénztár előtt is kelletik magukat a pálcikás – szakzsargonnal élve – impulztermékek, gondolván azokra, akik a vásárlás során megfeledkeztek a jeges élvezetekről.

Visszafogottság

Magyarország nem tartozik a nagy jégkrémfaló nemzetek közé, egy fő éves szinten körülbelül három-négy liter jégkrémet pusztít el. A mennyiség az utóbbi években némileg csökkent, de a Nielsen adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom meghaladta a 17 milliárd forintot 2008 májusa és 2009 áprilisa között. Ennek közel egyharmada, hatmilliárd forint jut az impulzustermékekre, míg 11 milliárdnál valamivel több az otthon fogyasztott, nagy kiszerelésű jeges édességekre. Mennyiségben a forgalom öt százalékkal csökkent az említett időszakban, ennél valamivel nagyobb mértékű mínuszt tárt fel a piackutató a nagy kiszerelésű és kisebbet az impulzusszegmensben.

Az időjárás az úr a jégkrémpiacon 1

A visszaesés egyik lehetséges magyarázata, hogy a mennyiség helyett a magyarok is inkább a minőséget választják. Ezt a feltételezést támasztották alá a hazai piac zászlóshajójának számító Algida márkát gyártó Unilevernél és az impulzkategóriában második legnagyobb piaci részesedésű Nestlé jégkrémeket készítő Ice Cream Depo Hungária Kft.-nél, ahol a forgalom nem esett a prémiumszegmensben. „Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy tavaly az időjárás lényegesen kedvezőtlenebb volt az azt megelőző évinél, és ez jelentős hatást gyakorolt a kategória fogyasztására” – tette hozzá Bonomi Géza, az Unilever CE Junior Brand Managere.

A GfK étkezési szokásokkal foglalkozó idei évi kutatása szintén csökkenésről számolt be: míg 2007-ben a megkérdezettek 19 százaléka evett hetente jégkrémet, addig 2009-re ez az arány 8 százalékra apadt. Az időjárás mellett Bonomi Géza a növekvő alapanyagárakat említette mint lehetséges visszaesési tényezőt. Az áremelés szintén nem az olyan, prémiumkategóriába tartozó márkákat érintette rosszul, mint a Magnum vagy a Carte d’Or, mivel ezek fő célcsoportját a magasabb jövedelműek alkotják, akik kevésbé árérzékenyek. Azt azért elismerte a menedzser, hogy a kereskedelmi márkák – elsősorban a diszkontláncok extrém olcsó termékei – előretörése igencsak kedvezőtlen hatást gyakorolt a Magnum és a Cornetto piaci részesedésére is. „Ezek azonban egy új fogyasztói csoport bevonzásával inkább hozzáadtak a piachoz; kulcsmárkáink értékesítése nem csökkent, csupán nem tudták követni a piac bővülését” – magyarázta Bonomi Géza.

Optimista gyártók

A kilátásokkal kapcsolatban meglehetősen optimistán vélekednek a megkérdezettek, akik szerint a recesszió hatására nem lesz forgalomcsökkenés. Az Unilevernél inkább azzal számolnak, hogy lesz olyan fogyasztói réteg, amely a gazdaságosabb kiszereléseket, az árakciókat, az optimálisabb ár-érték arányú termékeket, esetleg a kereskedelmi márkákat részesíti majd előnyben. Az alacsony árszegmensben a jégkrémgyártó Krémkönnyű márkájával kíván labdába rúgni. Ugyanebben a kategóriában verseng a fogyasztók kegyeiért a Csehországban piacvezető Prima brand is, amely főként a gyerekeket vette célba.

Drága íz

tudta-e

Ronald Reagan 1984-ben a júliust a fagylalt hónapjává nyilvánította, a hónap harmadik szombatja kiérdemelte a fagylalt napja címet.

„Ha nyaralásra nem is telik majd mindenkinek, egy jégkrémet nem fognak megvonni a szülők a gyerektől” – vélekedik Vámos Viktória, a cseh márkát forgalmazó Nowaco Kft. értékesítési vezetője.

A portfólióban több, 70 százalékban túrót vagy joghurtot tartalmazó készítmény is található, és ezek akár az Algida és a Nestlé piaci részesedésére is veszélyt jelenthetnek. Igaz, e két cég jelentős összegeket áldoz arra, hogy termékeivel kitűnjön a jégkrémpiacon, míg a Prima nem. Érdekesség, hogy a Nowaco forgalmazza a hazánkban kapható egyetlen szuperprémium-kategóriás jégkrémet. A Häagen-Dazs azonban Vámos Viktória szerint nem igazán hasonlítható össze a hagyományos jégkrémekkel. A szezonális kilengések kisebbek, mint más termékek esetén, a vásárlói réteg pedig a borsos árak ellenére márkahű, így a forgalom visszaesésétől ők sem tartanak.

A gyártók néhány új termék sikerében is bíznak. Ugyan minden évben megjelennek olyan extrémnek tűnő ízvariációk, mint az almás-őszibarackos, a dobostortaízű vagy a kekszdarabkás jégkrémek, a biztos sikert még mindig a hagyományos ízekkel és azok kombinációival lehet elérni. Ezért évről évre újabb összetételű, vizes vagy tejes alapú csokoládés, vaníliás, illetve epres jégkrémek kerülnek a polcokra. Formák tekintetében is folyamatosan változik a paletta, hiszen egy virág vagy autó alakú jeges desszertnek melyik gyermek tudna ellenállni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik