Üzleti tippek

„Fideszes” lehet a MÁV vezére

Andrási Miklós lehet a MÁV új elnök-vezérigazgatója, akinek a megbízatását szerdán jelenti be a közlekedési tárca vezetője - értesült több forrásból az MTI.

Az MTI úgy tudja, egyebek között azért esett a választás Andrási Miklósra, mert a kormányzat olyan szakemberre akarta bízni a vasúttársaság több éven keresztül tartó átalakításának levezénylését, aki bírja a mosatni ellenzék bizalmát is. Andrási Miklós a Fidesz alapító tagja, 2009-ben az európai parlamenti választáson, a Fidesz-KDNP listájának 46. helyén szerepelt, ugyanakkor nem politizál aktívan.

A közgazdász végzettségű szakember jelenleg a Budacash Brókerház Rt. befektetési igazgatója, de korábban dolgozott az ÁPV Rt.-nél, a Szerencsejáték Zrt.-nél, és Magyar Villamos Művek Zrt.-nél is. Az MTI úgy tudja: a jelenlegi vezérigazgató Heinczinger István operatív vezetőként a helyén marad. Az új elnök-vezérigazgató a vasúttársaság átalakításával foglalkozik majd, és elkészíti, illetve végrehajtja az erre vonatkozó tervet. A folyamatot miniszteri biztos követi nyomon.

A MÁV átalakításáról hivatalosan csak annyit lehet tudni, hogy a kormány, az IMF és az Európai Bizottság között létrejött megállapodás tartalmazza a közösségi közlekedés racionalitását. A MÁV-on 2010-ben 40 milliárd forintot akar spórolni a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik