Üzleti tippek

Bővül a MÁV vezérkara

Szerdán várhatóan elnök-vezérigazgatót és miniszteri biztost neveznek ki a Magyar Államvasutakhoz - értesült több forrásból az MTI.

A jelenlegi vezérigazgató Heinczinger István a feltételezések szerint operatív vezetőként, de az elnök-vezérigazgató mellett folytatja munkáját. Az új vezető a vasúttársaság átalakításával foglalkozik majd, és elkészíti, illetve végrehajtja az erre vonatkozó tervet, melyet miniszteri biztos is felügyel. A MÁV átalakításáról hivatalosan csak annyit lehet tudni, hogy a kormány, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság között létrejött megállapodás tartalmazza a közösségi közlekedés racionalizálását. A kormány 2010-ben 40 milliárd forint megtakarítást vár az állami vasúttól.

Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) elnöke már hétfőn sajtótájékoztatót tartott a meg nem erősített átszervezésről. Állítása szerint a vasút átalakítását taglaló kormányzati anyag csak a MÁV-ingatlanok átcsoportosításával, értékesítésével foglalkozik, de szakmai kérdésekre, mint például a szolgáltatási színvonal javítása, nem tér ki. A VDSZSZ közölte, minden törvényes eszközt igénybe vesz az átalakítás megakadályozására és arra kérte a kormányt, hogy ebben a ciklusban már ne tervezzen évtizedekre kiható “felelőtlen” intézkedéseket, mert “nincs hozzá hitele, kompetenciája”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik