Üzleti tippek

Átkeresztelik a vagyonadót

Átkeresztelik a vagyonadóról szóló törvényjavaslatot az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szólóra Kóka János javaslatára, a módosító bekerült a kormány által támogatott sorba. Kóka nagyobb horderejű javaslatait – például az ingatlanokat sújtó adó értékhatárának egymillióra szállítását – viszont nem támogatja a kormány.

„Egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adó” lesz a vagyonadó új neve, ha az Országgyűlés elfogadja hétfőn a kormány által támogatott módosítókat, Kóka János SZDSZ-es frakcióvezető javaslatára. A frakcióvezető érvelése szerint a törvényjavaslat nem tesz kísérletet a teljes vagyon megadóztatására. Az érv előtt – úgy tűnik – a kormány is meghajolt. Kóka János nagyobb horderejű javaslatait viszont a kormány nem támogatja.

A támogatott sorban szerepelnek a korábban már kiszivárgott tervek: a tulajdonos második ingatlana már nem 30, csak 15 millióig adómentes, s az adónak három kulcs lesz, 30 millió forintig 0,25 százalék, a 30 – 50 millió forintot meg nem haladó része után 0,35 százalék, az adóalap fennmaradó része után 0,5 százalék.

Mindazonáltal elmondható, hogy „merített ihletet” a kormány Kóka javaslataiból, amint azt korábbi cikkünkben írtuk. Ugyanakkor legalábbis különös lenne, ha ennyire kevés módosítás elegendő lenne az SZDSZ-nek ahhoz, hogy megszavazza az új törvényt. Jövő héten hétfőn dönt a parlament az adótörvények kormány által támogatott módosítóiról. Az FN kérdésére az SZDSZ sajtóosztályán közölték: hétfőn dönti el a frakció, támogatják-e a kormány által jóváhagyott módosító javaslatokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik