Üzleti tippek

Tönkremegy a falusi turizmus?

A Bajnai-kormány a most készülő adócsomagban a falusi turizmus személyijövedelemadó-kedvezményének eltörlését tervezi, mellyel tönkreteszi a vidéki turizmusban érdekelt személyek és kisvállalkozások nagy részét - áll a Védegylet lapunknak eljuttatott közleményében. Azt kérik, hogy hagyják meg a falusi turizmus adómentességét és a keresletet segítő üdülési kedvezményeket.

A tervezett intézkedés azért különösen súlyos, mert a falusi turizmus a vidékfejlesztés egyik kulcsfontosságú eleme: piacot nyújt a helyi termelők számára, és ösztönzőleg hat a hagyományápolásra. A falusi turizmus ráadásul a hazai turizmus egyik sikerága: míg az elmúlt évben a nemzetközi vendégforgalom 4-5 százalékos visszaesést mutatott, a falusi vendéglátásban 17 százalékos növekedés volt tapasztalható – áll a nyilatkozatban.

Az állam az utóbbi egy évben a falusi turizmusra, munkahelymegmentésre, illetve a nők és a hátrányos helyzetű településeken élők esélyeinek biztosítására több milliárd forintot osztott ki, illetve írt ki pályázatban. A Védegylet szerint ezek a támogatások kidobott pénzzé és a vidéki turizmusba befektetők számára teherré válnak a falusi turizmus adókedvezményének megszüntetésével és az üdülési csekk megadóztatásával.

Az aláíró szervezetek szerint az új adótörvényben meg kell hagyni a falusi turizmus adómentességét és a keresletet segítő üdülési kedvezményeket. Emellett a helyi termékekkel és vidéki kézműves termékekkel vásározók, illetve a piacozók részére biztosítani kellene az évi egyszeri, előzetes adóbefizetési lehetőséget, hogy azt követően további nyugta- és számlaadás nélkül értékesíthessenek, ahogyan ez Ausztriában, Spanyolországban és Portugáliában is működik.
A kéréseik között szerepel az is, hogy a vidéki gazdálkodók és kistermelők részére a kormány adjon a feldolgozás ösztönzésére adókedvezményeket.

A Védegylet jogszabály-módosítási javaslata jelenleg a földművelésügyi, az egészségügyi, valamint a szociális és munkaügyi miniszterek előtt van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik