Üzleti tippek

Nem enged a kormány a 25-ből

Nem tudtak további lényegi engedményeket kicsikarni a kormánytól a munkavállalók, illetve munkáltatók. Az internet-előfizetés támogatása adómentes marad, a meleg étkezési jegyek 25 százalékkal adóznak, a hideg jegyeknek sem kegyelmezett meg a kormány.

Nem hozott áttörést az Országos Érdekegyeztető Tanács keddi szakbizottsági ülése, amely az utolsó lehetőség volt a megállapodásra a kormány, a munkaadók, és a munkavállalók között az adótörvényekkel kapcsolatban.

Nem állapodtak meg

A felek rögzítették, meddig jutottak a tárgyalásban, de nem írtak alá megállapodást – mondta az FN-nek Pataky Péter, a munkavállalói oldal szóvivője.

Nem sokat engedett a kormány a pénteki tárgyaláson Internet-előfizetés adómentesen

A kormány kevés újabb engedményeinek egyike, hogy az internet-előfizetés támogatása, illetve a számítógép átadása a dolgozónak az otthoni munkához továbbra is adómentes marad. A fuvarozócégeknek jó hír, hogy megmarad az üzemanyag-megtakarítás adómentessége – havi 100 ezer forintig –, s a fuvarozók napidíja is 25 euróig – derült ki Pataky Péter szavaiból.

Szja-mentes marad az is, ha a munkáltató a dolgozó képzését támogatja – legyen az iskolarendszeren belüli vagy kívüli – akkor is, ha az nem kapcsolódik közvetlenül a munkájához.

Megmaradnak egyes olyan adómentességek, amelyek továbbra is járnak a régi dolgozóknak, ám az újaknak már nem – ilyen a bányászoknak a szénkedvezmény, az erdészeknek a tűzifa, az energiaiparban dolgozóknak a kedvezményes „C” tarifa.

A szakszervezeti vezető megjegyezte: rengeteg kollektív szerződést tárgyalnak majd újra, ugyanis azok számos esetben tartalmazták azt a kitételt egyes juttatások esetében, hogy az „adómentesen adható határig”.

juttatások és szja – összefoglalva

– A hideg étkezési jegyek nem kerülnek be a kedvezményes körbe (csaknem 100 százalékos adókulcs terheli majd őket)
– 25 százalékos kulcs alá tartozik majd: meleg étkezési jegy, különböző pénztárak (magánnyugdíj, stb.) befizetései, üdülési utalványok, beiskolázási támogatás, helyi bérlet
– Szja-mentes: képzéshez támogatás, nem helyi bérlet (költségként is elszámolható), üzemanyag-megtakarítás havi 100 ezer forintig, fuvarozói napidíj 25 euróig.

A film honlapja

->

Ajánlott videó

Olvasói sztorik