Üzleti tippek

Megmaradhat a Märklin

A frankfurti Close Brothers befektetési bank segít új tulajdonost találni a Märklin vasútmodell- és játékgyártónak - közölte hétfőn a magyarországi érdekeltségekkel is rendelkező fizetésképtelen német cég csődgondnoka.

Michael Pluta elmondta: még nem sikerült felkutatni valamennyi lehetséges befektetőt, ezért a Märklin hitelezőinek tanácsa úgy döntött, hogy célzottan további potenciális partnerekkel is fel kell venni a kapcsolatot.

A “befektető-keresési folyamat professzionális befektetési banki segítséggel folytatódik” – tette hozzá. A csődgondnok elmondta: a hitelezői tanács a Close Brothers frankfurti társaságot bízta meg a feladattal.

Mostanáig hét komoly érdeklődő jelentkezett a cégcsoportnál, amely februárban kért csődeljárást maga ellen.

A Märklin közel 600 hitelezőnek összesen 110 millió euróval tartozik. Az eljárás során eddig 102 millió euró követelésről érkezett bejelentés, ebből 78 millió jogosságát ismerték el – mondta Michael Pluta. A csődgondnok hozzátette: a hitelezői tanács következő ülését a Märklin győri üzemében tartják július 12-én.

A korábbi hírek szerint a csaknem 1200 főt foglalkoztató cég 400 ember elbocsátását tervezi. A győri üzemben dolgozó 520 munkatársból 180-nak mondanak fel – mondta még márciusban a cég szóvivője. A 150 éves társaság megszenvedte az elektronikus játékoknak a kilencvenes évek eleje óta tartó térhódítását, a gazdasági válság pedig további nehézségeket okozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik