Üzleti tippek

Beperelték a Molt az oroszok

admin
admin

2009. 06. 12. 17:35

A Mol Nyrt. megkapta az OJSC Surgutneftegas pert kezdeményező keresetét, az orosz társaság a Fővárosi Bíróságon támadta meg a magyar cég igazgatóságának döntését, amelyben megtagadta a Surgutneftegas részvénykönyvi bejegyzését.

A Mol pénteki közleménye szerint a bíróság 2009. november 11-re tűzte ki az első tárgyalást.

A Mol arról is értesítette a tőkepiac szereplőit, hogy a Surgutneftegas törvényességi felügyeleti eljárás keretében kérelmet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz, mint Cégbírósághoz a 2009. április 23-i közgyűlésen hozott valamennyi határozat megsemmisítése érdekében.

A Surgutneftegas a Mol részvényeinek 21,2 százalékával rendelkezik, amelyet még március végén vásárolt meg váratlanul az osztrák OMV-től 1,4 milliárd euróért.

Ellehetetlenítették a Surgutneftegast?

Az eljárás kezdeményezésének hátterében az áll, hogy az orosz konszern nem vehetett részt a Mol közgyűlésén, ahol olyan döntéseket hoztak, amelyek szinte lehetetlenné tették a Surgutneftegas részvételét a magyar vállalat vezetésében, valamint megakadályozták, hogy tovább növelje részesedését.

A Mol legnagyobb részvényese azért nem lehetett jelen az árpilis 23-án tartott közgyűlésen, mert nem jegyezték be a Mol részvényeseinek jegyzékébe: bár idejében jelentette részvényvásárlását az illetékes magyar hatóságnál, azt azonban a Magyar Energia Hivatal a közgyűlésig nem hagyta jóvá, mivel további információkat kért.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója az MTI-nek korábban adott nyilatkozatában kijelentette: az orosz befektetővel a közgyűlés óta “enyhe üzenetváltások” történtek, amelyek elsősorban azt taglalták, miért nem tudott részt venni az éves rendes közgyűlésen. Hozzátette, a jogszabályok szerint, illetve a Magyar Energia Hivatal be nem fejezett eljárása miatt azt sem tudni, hogy Mol-részvényesnek tekinthető-e az orosz cég, ezért bármilyen kérésének teljesítése komoly jogi fejtörést okozna most nekik. Az igazgatóságnak nem volt mérlegelési lehetősége, hiszen a jogszabályok alapján nem tehetett mást, minthogy nem jegyezte be a részvénykönyvbe.

Átalakítják a céget

A magyar cég pénteken bejelentette azt is, hogy július 1-jével a gáz és energia divíziójának átalakítása révén ellátás és kereskedelem divízió jön létre. A közelmúlt sikeres horvát INA és olasz IES tranzakciói következtében ugyanis a cég szerint indokolt volt kiépíteni egy hatékony, szénhidrogén- és energia-beszerzéssel, valamint kereskedelemmel foglalkozó csoport szintű szervezetet, összhangban a nemzetközi olajipari cégeknél bevett gyakorlattal.

Az új szervezet vezetésével Fasimon Sándort bízták meg, míg Alács Lajos a gáz és energia divízió jelenlegi vezetője ellátási lánc menedzsment igazgatóként és az INA igazgatósági tagjaként folytatja munkáját. A szervezeti átalakítás után Alács Lajos pozíciója nem lesz vezető állású, míg Fasimon Sándor vezető állású munkakörbe kerül.

Fasimon Sándor tulajdonában jelenleg 24 561 darab Mol részvény van.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.