Üzleti tippek

25 százalékkal adózna a kajajegy

Engedett a kormány a jelenleg adómentes juttatások sarcolásával kapcsolatos elképzeléseiből, de csak 7 százalékpontot.

A kormány engedett abból a korábbi elképzeléséből, hogy 32 százalékkal adóznának a korábban adómentes juttatások. Az új ajánlat: 25 százalék- derült ki az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) mai ülésén.

Engedmények

További engedmény, hogy eltűnik a 400 ezer forintos értékhatár, amely fölött már 54 százalékkal kellene adózni az idén még adómentes juttatások után.

Bővült a kedvezményes kulcs alá eső juttatások köre is Oszkó Péter pénzügyminiszter korábbi terveihez képest: beletartoznak majd a nyugdíjpénztári megtakarítások is. Ugyanakkor továbbra is csak a meleg étkezési utalványok esnének kedvezményesebb elbírálás alá, de a kormány annyit itt is engedett, hogy az egyedi értékhatárt megnövelné havi 18 ezer forintra- számolt be az alkufolyamat eredményeiről az FN-nek Pataky Péter, a munkavállalói oldal szóvivője.

A szakszervezetek csak a 0 százalékos kulcsra vonatkozó megállapodást tudják aláírni – tette hozzá a szakszervezeti vezető. A munkaadói oldal a 10 százalékos kulcsot tartaná elfogadhatónak.

Alacsonyabb kulcs, több bevétel

Az MSZOSZ a tárgyaláson javasolta a Pénzügyminisztériumnak, hogy készítsenek számításokat arra nézve, mekkora adóbevétel keletkezne 17 százalékos adókulcsnál. A szakszervezeti szövetség számításai szerint a 17 százalékos kulcsnál ugyanis több adóbevétel keletkezne, mint 25 százalékosnál. Ennek oka, hogy a munkaadók nettósítják majd a jelenleg még adómentes juttatásokat, azaz az adó mértékétől függően arányosan kevesebb juttatást kapnak majd a munkavállalók.

A tárgyalások kedd délután még folytatódnak az OÉT gazdasági bizottságában, ami már az utolsó lehetőséget jelenti a megállapodásra, ugyanis szerdán lejár az adótörvényhez benyújtható módosítók határideje – mondta az FN kérdésére Pataky.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik