Üzleti tippek

Bérmegállapodást kötöttek Hollywood színészei

Egy évig húzódó belső csatározások után végre dűlőre jutottak a legnagyobb amerikai filmes és tévés színészszakszervezet, a Screen Actors Guild (SAG) tagjai, és elfogadták a következő két évre szóló bérmegállapodást, ami alapvetően nem jelent előrelépést ahhoz képest, amit már tavaly is elérhettek volna.

A színészek – a forgatókönyvírók példáján felbuzdulva – elsősorban azt akarták elérni, hogy nagyobb részesedést kapjanak az új, digitális médiumokban megjelenő munkáik után. A stúdiók és tévécsatornák azonban erősebbnek bizonyultak, s ez tavaly a két színészszakszervezet szakításához vezetett. A kisebb, tévés színészeket tömörítő AFTRA külön egyezett meg a munkaadókkal, amire az utóbbi harminc évben nem volt példa, a SAG viszont jobb feltételeket akart kicsikarni, ami végül is nem sikerült.

A kedden elfogadott, 2011. június 30-ig érvényben lévő megállapodás szerint a színészek minimális díjazása nyomban 3 százalékkal emelkedik, a szerződés második évében pedig további 3,5 százalékkal nő. A nyugdíjakat is rendezték, és némi előrelépés történt az internetes bevételek terén, ami összességében 105 millió dolláros többletbevételt jelent majd a tagoknak – közölte a szakszervezet. A SAG 110 ezres tagságának 35 százaléka küldte vissza a kitöltött szavazólapot, s többségük elfogadta a feltételeket.

A SAG berkeiben dúló viharnak a sztrájkpárti Doug Allen országos igazgató és Alan Rosenberg elnök is áldozatul esett, s a most létrejött megállapodást végül is az ideiglenesen igazgatónak kinevezett David White hozta tető alá. White azt ígérte, hogy már most elkezdi a munkát a tárgyalások következő fordulójára, hogy addigra valóban sikerüljön elérni a korábban kitűzött célokat. Mint mondta, fontos feladatának tartja azt is, hogy a többi szakszervezettel megrendült kapcsolatokat helyreállítsa.

Rosenberg kedden elismerte, hogy a színészek nem értettek egyet keményvonalas elképzeléseivel, ami azonban szerinte nem azt jelenti, hogy feltétlenül rossz úton járt volna. Sietett leszögezni, hogy a történtek ellenére ősszel harmadszor is elindul majd az elnöki posztért.

A nagy stúdiókat tömörítő Mozis és Televíziós Producerek Szövetsége (AMPTP) “a szórakoztató ipar számára kedvező hírként” értékelte a megállapodás elfogadását, a rendezők szakszervezete és az AFTRA pedig közleményben gratulált a színészképviseletnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik