Üzleti tippek

Tönkrevágná a turizmust az adócsomag

A jövő évi adótörvény-javaslat tragikus hatással lehet a turizmusra, vendéglátásra; nem életszerű, ellentétes az európai uniós adócsökkentési tendenciával, és alkalmatlan a válságkezelésre - mondta Bánki Erik, az Országgyűlés turisztikai bizottságának elnöke.

Bánki Erik fideszes képviselő szerint az adójavaslat egyetlen eleme sem jelent könnyebbséget a turizmusban, a vendéglátásban dolgozóknak, vállalkozásoknak, így a jelenlegi formájában beláthatatlan következménye lehet az ágazat számára. A politikus a javaslat részleteiről szólva kitért arra, hogy a felszolgálási díj, borravaló tervezett megadóztatása a feketegazdaság erősödését jelentené.

Értékelése szerint ugyancsak a feketegazdaságot növelné, és a forgalom visszaeséséhez vezetne a falusi vendéglátásban az adómentesség határának megszűntetetése.

19 ezer munkahely megszűnne

A szakpolitikus elmondta, hogy az étkezési utalványok megadóztatása is a kereslet visszaeséséhez vezetne. Az étkezési jegyek után beszedett adóbevétel kevesebb lenne, mint a forgalom után fizetendő adó, és ez munkahelyek megszűnéséhez vezetne. Az étkezési utalványok kedvezmény-rendszerének szűkítése két és fél millió munkavállalót és minden negyedik éttermet érintene.

2010-ben a tervezett 122 milliárd helyett csak 7,2 milliárd forintot hozna a költségvetésnek az utalványok megadóztatása. Ugyanakkor ez az intézkedés 142 milliárd forinttal csökkentené a vendéglátóipar forgalmát, és csaknem 19 ezer munkahely megszűnését okozná.

41 milliárd forint üdülési csekkekből

Bánki Erik szerint kedvezőtlen hatása lenne a belföldi turizmusra, vendéglátásra az üdülési csekkek megadóztatása is, amely ugyancsak a turizmus forgalmának visszaeséséhez vezetne. Az üdülési csekk forgalom 2008-ban mintegy 41 milliárd forint volt.

2008-ban a teljes csekkforgalomból 78 százalékban részesedtek a szálláshelyek, 5 százalékban pedig az utazási irodák, így az üdülési csekkek legalább 30 ezer munkahelyet tartanak életben. Üdülési csekk nélkül mintegy 1,8 millió felhasználó tűnne el a piacról, és lényegesen kisebb lenne a megmaradó fizetőképes, belföldi kereslet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik