Üzleti tippek

100 millió euró magyar vállalkozásoknak

Az Európai Beruházási Bank (EIB) 100 millió eurót kölcsönöz a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-nek (MFB) arra a célra, hogy az magyarországi közepes vállalkozások projektjeit hitelezze meg.

A kölcsönnel a 250 főnél több, 3 ezer főnél kevesebb embert foglalkoztató cégek hosszú távú finanszírozási igényeinek kielégítését kívánják segíteni. Ez különösen fontos célkitűzés a jelenlegi pénzügyi válság közepette – hangsúlyozták a hitelt bejelentő közleményben, hozzátéve, hogy az MFB ismeri a helyi piacot, vannak középvállalati ügyfelei, és fejlett fiókhálózattal rendelkezik.

Az EIB az egyes kis-, illetve közepes nagyságrendű projekteket legfeljebb 50 százalék erejéig hajlandó megfinanszírozni – projektenként 25 millió eurós felső értékhatárral – az ipar, a közlekedés, a környezetvédelem, az energia és az energiatakarékosság, az infrastruktúra, valamint a szolgáltatások – mint például a turizmus – terén.

Az EIB korábban már öt alkalommal nyújtott kölcsönt az MFB-nek – összesen 350 millió euró értékben – a kis- és közepes vállalkozások támogatására. 1990 óta az EIB – beleértve ezt a 100 milliós kölcsönt – 10,2 milliárd euró kölcsönt folyósított Magyarországnak. Ez utóbbi összegből 2,4 milliárd euró szolgálta a kis- és közepes cégek vállalkozói tevékenységét, a közepes méretű vállatokat, illetve az önkormányzatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik