Üzleti tippek

A vagyonadó az eho ára

admin

2009. 06. 05. 15:26

Csak akkor szünteti meg a kormány jövőre a tételes egészségügyi hozzájárulást (eho), ha lesz vagyonadó - derül ki a parlament előtt lévő törvényjavaslatból. A vagyonadó sorsa pedig azon is múlik, hogy a jövő heti egyeztetéseken meg tud-e állapodni a kormány az MSZP-vel és az SZDSZ-szel a részletekről, mert mindkét párt jelezte, változtatásokat tart szükségesnek a kormány javaslatához képest.

Az Országgyűlés kedden kezdi tárgyalni a jövő évi adótörvényeket és a külön előterjesztésként benyújtott vagyonadót is.

Megmaradna a havi 1950 forint

Utóbbi 2010-től vezetné be az ingatlanok és nagy teljesítményű autók, valamint a vízi- és légi járművek adóját. Ez a javaslat rögzíti azt is, hogy 2010. január 1-től megszűnne a tételes egészségügyi hozzájárulás (eho). Az MTI úgy értesült, hogy az eho eltörlése hozzávetőleg 60 milliárd forintos költségvetési bevételkiesést jelent, a vagyonadóból pedig 40-50 milliárd forintos pluszt remél a kormány. A két tétel azért szerepel egy törvényben, mert ha elbukik a vagyonadó, akkor nem lesz fedezet az eho eltörlésére.

A Pénzügyminisztérium a jövő héten folytatja a vagyonadóról szóló egyeztetéseket az MSZP-vel és az SZDSZ-szel is.

Módosítást javasolnak

A szocialisták többek között azt szeretnék elérni, hogy ne csak külön-külön vegyék figyelembe az ingatlanok értékét a vagyonadónál, hanem azok adódjanak össze.

Ha például valakinek legalább 2 darab 15 millió forintot érő lakása van, az is fizessen vagyonadót. Megfontolás tárgyává tennék azt is, hogy miként lehetne még igazságosabbá tenni az adóbevezetését, hiszen a 29 millió forintos értékű ingatlan után nem, de a 30 milliós után már meg kell fizetni az adót.

Az SZDSZ bejelentette: a jelenlegi formájában nem támogatja a kormány által a parlament elé terjesztett vagyonadó elképzelést. A szabad demokraták szerint is igazságtalan, hogy három 25 millió forintos ingatlan után nem kell fizetni, míg egy 30,1 millió forintos értékű után már igen. Az SZDSZ azt is szorgalmazza, hogy a központosított adó helyett inkább helyi, az önkormányzatok által beszedhető adót hozzanak létre; illetve, hogy a vagyonadót le lehessen vonni a személyi jövedelemadóból.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Magukra hagyták haldokló szeretteiket

Elderly 95 years old woman sitting miserably at the table at home and counting remaining coins from the pension in her wallet after paying the bills.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.