Üzleti tippek

Az RTL és a TV2 is indíthat tematikus csatornákat

Az RTL Klub mellett a TV2-nek is engedélyezné a médiahatóság, hogy tematikus tévécsatornái legyenek - értesült az MTI médiahatósági forrásból.

Több tag közlése szerint saját hivatalának adott felhatalmazást az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) arra, hogy a kereskedelmi televíziós csatornák műsorszolgáltatási szerződéseinek kezdődő újratárgyalásakor fogadják el ezt a kérésüket.

Az információ szerint a megbeszéléseken – amelyeket a médiahatóság a hónap végéig le akar zárni – az ORTT el kívánja érni, hogy hétvégi reggeleken, 7 és 11 óra között csak korhatár nélküli produkciók kerülhessenek műsorra, ugyanakkor nem kapott többségi támogatást az a felvetés, hogy a délutáni időszakból soroltassák későbbre (a főműsoridőbe vagy a késő esti sávba) a “kibeszélőshow-kat”.

Rényi Ádám, az RTL Klub kommunikációs igazgatója az MTI megkeresésére csütörtökön azt közölte: értesültek ugyan a médiahatóság szakosított adók engedélyezéséről szóló döntéséről, de azt írásban még nem kapták meg, így érdemben nem tudják kommentálni, ám üdvözlik a fejleményt.

Mit mond a jog

A kereskedelmi csatorna menedzsmentjének egyik tagja arra emlékeztetett: nem a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény, hanem a csatornát működtető társaság műsorszolgáltatási szerződése gátolta eddig a csatornacsalád kiépítését.

A médiatörvény szerint az a szakosított műsorszolgáltatás, ahol az adásidő négyötödét – szerződéses vállalás vagy előzetes bejelentés alapján – azonos műfajú műsorszámokból szerkesztik meg.

A jogszabály egy másik passzusa szerint “földfelszíni műsorszórással működő országos televízió szakosított műsorszolgáltatóként nem működhet”, ugyanakkor “az országos műsorszolgáltatásra jogosult és az abban befolyásoló részesedéssel rendelkező nem szerezhet befolyásoló részesedést más műsorszolgáltatást, vagy műsorelosztást végző vállalkozásban”; ez utóbbi passzus alól csupán a tematikus csatornák jelentenek kivételt.

Az RTL Klubot működtető társasággal tulajdonosi kapcsolatban álló IKO Kábeltévé Kft. egyébként ma is üzemeltet tíz tematikus televíziós csatornát.

A TV2 szintén a döntés kézhezvétele utánra ígért nyilatkozatot az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik