Üzleti tippek

Bajnai-bérkalkulátor – mennyit kap kézhez jövőre?

Az FN kalkulátorával kiszámolhatja, mennyi személyi jövedelemadót kell fizetnie jövőre. Leellenőrizheti, igazat mondtak-e a politikusok, s valóban 15 ezer forinttal több nettó bér jár-e majd az átlag körül keresőknek, s megtudhatja, az ön fizetése esetében milyen változással kell számolnia – ez a szám lehet 15 ezer forintnál több, de kevesebb is.

Kalkulátorunk választ ad arra a kérdésére, hogy hogyan változik jövőre a nettó fizetése. A bal hasáb a jelenlegi, a jobb hasáb a 2010. január 1-jétől tervezett levonásokat tartalmazza.

Az új adótábla érdekessége, hogy valójában nagyobbak lesznek az adókulcsok, mint idén, ha visszavetítjük azokat a bruttó bérre (a 17, illetve a 32 százalékos kulcs a munkaadói járulékkal megnövelt bruttó munkabérre vonatkozik). Az alsó kulcs (visszavetítve) 20,91, a felső 40,64 százalék lesz. Az adóterhelés azonban mégiscsak kisebb lesz a megváltozott adójóváírás és az eltolt sávhatár miatt.

bajnai vs. gyurcsány

Összevetheti a Bajnai-bérkalkulátor által kapott nettó fizetését azzal, amit Gyurcsány adóterveinek megvalósulása esetén kapott volna, ezen a linken.

A legjobban azok járnak, akiknél összeadódik a módosított adójóváírás, s a sáveltolás pozitív hatása, ők nagyjából a bruttó 160 és 300 ezer forint között keresők. Bruttó 200 ezernél például az új rendszerben 137 9120 forint lesz a havi nettó fizetés a jelenlegi 122 215 forint helyett, így valóban kijön a politikusok által emlegetett 15 ezer forintos különbség (ám ha a visszamenőleges hatályú idei szja-sáveltolással vetjük össze – a kalkulátorban ez az állapot látható – a különbség már szerényebb).

A különadó valóban megmarad, hiszen a felső kulcs a különadóval együtt 40 százalék volt. A felső kulcs ugyan hamarabb lép be jövőre, mint a jelenlegi rendszerben, de ezt ellensúlyozza a sáveltolás hatása.

Számoljon Bajnaival! Montázs: Rédley Tamás

Számoljon Bajnaival! Montázs: Rédley Tamás

A kalkulátor természetesen nem adhat választ arra, hogy a nettó fizetésnövekedés kiknél jár együtt a jövedelem vásárlóértékének (a reálbérnek) növekedésével. Az áfa és a jövedéki adó emelése, az adómentes juttatások eltörlése miatt kérdéses, hogy a munkavállalóknak összességében nő-e majd a reálbérük jövőre.

Ami annál is inkább kétséges, mivel az szja-csökkentésről ugyan azt mondják a politikusok, hogy „több pénzt hagy a zsebekben”, a munkáltató által fizetett bruttó bér nem független az adórendszertől. A munkaerőpiac nem úgy működik, hogy „amit az állam nem vesz el, azt a dolgozó megkapja”. Ha az adórendszer változása miatt automatikusan nőnek a nettó bérek, a vállalatok jövőre megspórolhatják a béremelést, s a későbbiekben lelassulhat a bérek hízása.

Az szja csökkentése tehát nyilvánvalóan inkább a bérköltségek csökkentésének, mint az aktívak jövedelme növelésének irányába hat (amint ezzel korábban többen érveltek az szja csökkentése mellett) – még ha az első évben a közepes és magasabb jövedelmeknél látványos is az emelkedés.

Magának az adócsökkentésnek a ténye egyébként kétségtelen (az idén júliustól meghozott megszorítások hatása jövőre duplázódik, így valóban van tere az adócsökkentésnek), azonban ezeknek nem a magánszemélyek, hanem a vállalatok az első számú kedvezményezettjei. A különadó eltörlése különösképp a nagyobb cégeknek kedvez (a társasági adó alapját sokkal könnyebb nullára kihozni, mint a különadóét, még valószínűleg úgy is, hogy jövőre valamelyest szűkül a kedvezmények köre). A cégek bérköltségeit apasztja a járulékcsökkentés, a tételes egészségügyi hozzájárulás eltörlése, s áttételesen az szja leszállítása is.

megvariálták

Az adójóváírás maximális összege (a bruttó bérre visszavetítve) lényegében nem változott, 15 100 forint, de jóval később kezd el az összege csökkenni, mint a jelenlegi rendszerben (az adójóváírással lehet csökkenteni a befizetendő szja összegét). Míg a jelenlegi rendszerben már havi 104 167 forint fölött csökkenni kezd az adójóváírás, a Bajnai-rendszerben csak havi 209 ezer 187 forint fölött. Jelenleg havi 230 167 forint fizetésnél elfogy az adójóváírás, Bajnaiéban viszont csak 308 268 forintnál. A sáveltolás pozitív hatása havi 158 333 forint fölött élvezhető jövőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik