Üzleti tippek

Részletek az élelmiszer-feldolgozók garantált hiteléről

admin
admin

2009. 06. 03. 15:03

Bankgarancia Program indul a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. közreműködésével. Célja elősegíteni, hogy a válság következtében nehéz helyzetbe került, de egyébként életképes élelmiszer-feldolgozó vállalkozások éven túli lejáratú forgóeszközhitelhez jussanak.

A tőkeösszeg 80 százalékára vállal garanciát a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) az élelmiszer-feldolgozó üzemeknek nyújtott kereskedelmi banki forgóeszköz hitelekhez. Erre a célra 30 milliárd forint keretösszeg áll az MFB rendelkezésére. A nyújtott forgóeszközhitel futamideje legalább 1 év + 1 nap kell hogy legyen, és legfeljebb 5 év lehet. A bankgarancia mértéke minimum 200 millió forint, felső értékhatára pedig legfeljebb 2 milliárd forint. A Magyar Állam a bankgarancia összegének 90 százalékára készfizető kezességet nyújt.

A Bankgarancia Program 2009. június elejétől, vagyis a napokban lép életbe. A könnyítés a hús- és baromfihús, burgonya, egyéb gyümölcs és zöldség feldolgozók, tartósítók, a tej-, malomipari termék, kenyér és friss pékáru gyártók, továbbá a szőlőbor termelését végző vállalkozások hitelhez jutásánál vehető igénybe, lekésőbb 2010. december 31-ig megkötött szerződésekre. Folyószámlahitel, vagy rulírozó forgóeszközhitel esetében nem alkalmazható.

A pénzügyi, gazdasági válság következményei mind erőteljesebben jelentkeznek a hazai élelmiszeripari ágazatban, miközben a kereskedelmi bankok hitelezési aktivitása érzékelhetően visszaesett, a növekvő kockázatok miatt a vállalkozások hitelhez jutásának feltételei sokkal szigorúbbá váltak. Még az egyébként életképes gazdasági társaságok is nagyon súlyos helyzetbe kerültek, erősítette meg Dr. Erős János az MFB vezérigazgatója, ezért szánták el magukat erre a lépésre. (További információ: www.mfb.hu)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Pécs, 2018. november 24.
A ködből kiemelkedő Mecsek Pécs közelében 2018. november 24.
MTI/Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.