Üzleti tippek

Eddig 556 millió áfát kértünk vissza

Eddig 233 önellenőrzési bevallás érkezett, 556 millió forint áfa-visszatérítési igénnyel azután, hogy az adóalapot nem képező államháztartási támogatás miatt le nem vonható áfa rendelkezést (áfaarányosítást) az Európai Közösségek Bírósága az április 23-i ítéletével megsemmisítette - közölte az adóhivatal sajtóosztálya.

Az ügy az Európai Uniós csatlakozás időpontjához nyúlik vissza, amikor az adózás rendjéről szóló egyik 2003. évi törvény kiterjesztette az úgynevezett áfaarányosítási előírást az állami támogatásokra is.

A magyar törvény értelmében az a vállalkozás, amelyik állami támogatásban részesült, nem vonhatta le az összes, egyébként levonható áfát, s ez a rendelkezés 2004. május 1-től 2005 végéig volt érvényben. (A le nem vonható részt úgy kellett megállapítani, ahogy a kapott támogatás aránylott az összes adóköteles bevételhez, vagy amilyen arányban a szóban forgó beszerzéseket állami támogatásból is finanszírozták.)

Az Európai Bíróság ítéletében megállapította, hogy a magyar szabályozás az áfaelvonás olyan korlátozását szabályozza, amely az államháztartási támogatásban részesülő valamennyi termékbeszerzésre alkalmazható, noha – az ítélet szerint – a levonási jog ilyen korlátozása sérti a közösségi jogot.

Az APEH közölte: a törvényi rendelkezés értelmében a visszaigénylési jogosultság május 15-től 180 napon keresztül lehetséges, amely időponttól az APEH hivatalos honlapján megjelentetett 08310-es számú önellenőrzési nyomtatványon lehet benyújtani az igényeket.

A korábbi időszakra vonatkozó visszatérítési igény az APEH becslése szerint több milliárd forintra tehető, de ezidáig mindössze 233 önellenőrzési bevallás érkezett, 556 millió forint visszatérítési igénnyel.

Az MTI által megkérdezett szakértők a visszatérítési igényt – ahol az áfa-visszatérítési tétel jegybanki kamattal megemelt összege szerepel – 50-60 milliárd forintra teszik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik