Üzleti tippek

Mol-fricska a Gazpromnak

Hat kéz fonódott egybe a napokban a Dubai melletti Sharjah-ban, a Dana Gas energetikai cég központjában. Áldott Zoltán, a magyar Mol kutatási és termelési igazgatója, Helmut Langenger, az osztrák OMV azonos pozícióban lévő vezetője, valamint Rasid al-Dzsarvan, a házigazda Dana Gas ügyvezetője mosolyog az összefogást sugárzó fényképeken. Az OMV és a Mol együtt? Meglepő felállás – elvégre az utóbbi időben igen fagyos volt a két cég viszonya. Ám forrásaink szerint hiába van ma is számos per az osztrák és a magyar olajmulti között – az előbbi ellenséges módon akarta felvásárolni a Molt, az utóbbi szintén „ellenségesen” védekezett –, a két cég szakemberei gáztémákban, például a Nabucco gázvezeték projektjén még a legnagyobb hirig idején is remekül együtt tudtak működni.
Mol-fricska a Gazpromnak 1

A két társaság együttesen 33 százalékos tulajdonos a Nabuccóban, amellyel a fő probléma eddig az volt, hogy honnan lehet majd elegendő gázt szerezni bele. Irán adhatna gázt, de politikailag nemkívánatosnak számít. A kaukázusi ex-szovjet államok pedig mindeddig féltek elköteleződni, mert tudják, hogy ezzel a nagy testvér, vagyis a Gazprom képében megjelenő orosz állam haragját vívnák ki.

Éppen ezen segíthet, hogy az Egyesült Arab Emírségekben működő két olaj- és gázcég, a Dana Gas és a Crescent Petroleum a Molnak és az OMV-nek 10-10 százalékos részesedést adott el a Pearl Petroleum projektcégből. Utóbbi ugyanis két ígéretes gázmezővel (Khor-Mor és Chemchemal) rendelkezik Irak kurdok lakta autonóm területén. A projektből való részesedésért az OMV 350 millió eurót adott, a Mol pedig 3-3 százaléknyi saját részvényt a Danának és a Crescentnek (Lökés a Nabuccónak – Figyelő, 2009/21. szám). Így találkozhattak Öböl menti, kurd, magyar és osztrák érdekek Dubaiban.

Áttörés?

A Nabucco a sharjah-i kézfogással többet fejlődött, mint előtte másfél éven át, és ezzel visszavágott a Gazprom konkurens gázvezeték-projektjének, a Déli Áramlatnak. Utóbbi ugyanis bevitt néhány találatot májusban, amikor az oroszok megállapodást írtak alá a bolgárokkal az építést végző közös vállalat létrehozásáról, illetve a szerbekkel és a görögökkel annak feltételeiről.

(További izgalmas részletek a Figyelő legfrissebb számában olvashatók.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik