Üzleti tippek

Bankgaranciát kapnak az élelmiszer-ipari cégek

Élelmiszer-feldolgozó vállalkozások hitelezésére vezet be bankgarancia-programot a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).

Az MFB Élelmiszer-ipari Bankgarancia Program összesen 37,5 milliárd forint keretű forgóeszközhitelt biztosít a vállalkozások számára. A 90 százalékos állami kezességtől a kormány a kereskedelmi bankok hitelnyújtásának ösztönzését várja – írja a kormanyszovivo.hu.

Bankgaranciát azok az élelmiszeripari kis- és nagyvállalkozások igényelhetnek, amelyek hús- vagy zöldség-gyümölcs feldolgozással, tartósítással, tejtermék vagy pékárú gyártásával, illetve bortermeléssel foglalkoznak. A kereskedelmi bankok a legfeljebb 5 évre felvehető, vállalatonként maximum 2,5 milliárd forintos hitel 80 százalékára, azaz legfeljebb 2 milliárd forintra vállalnak garanciát. A bankgarancia mértéke minimum 200 millió forint, tehát ez a lehetőség a nagyobb vállalkozásoknak nyújt hatékony segítséget – derül ki a közleményből.

A vállalkozások a hitelt nemcsak a termeléshez szükséges eszközökre fordíthatják, hanem a fenntartáshoz szükséges költségeket – így az elmaradt rezsit vagy munkabéreket – is kifizethetik a kapott összegből. A hitel a kereskedelmi bankokban, a garanciakérelem pedig a bankok pozitív döntését követően az MFB Zrt. Hitelezési Igazgatóságán érhető el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik