Üzleti tippek

Már nem olcsó Magyarország

A szlovák kiskereskedők márciusban kaptak észbe és kezdték áraikat csökkenteni, májusban már néhány áruházlánc (Hypernova, Tesco, Exisport) úgy hirdette akciós termékeit, hogy azok olcsóbbak, mint Magyarországon - írta a Napi Gazdaság.

A lap keddi számában azt írta, hogy Szlovákiában az év első három hónapjában 7,5 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest, ami részben a bevásárlóturizmus számlájára írható.

A szomszédos országok valutájának zuhanó euróárfolyama tömegeket mozgat meg. 2008 és 2009 márciusa között az euróhoz viszonyítva a forint 30,5, a cseh korona 32,6, a lengyel zloty pedig 37,2 százalékot gyengült.

A lap idézi Peter Mihókot, a szlovák ártanács elnökét, aki úgy nyilatkozott, hogy kezd bezárulni az árolló a szlovák és a magyar kiskereskedelmi árak között, ami hozzájárulhat a szlovákiai forgalom újbóli fellendüléséhez.

Érdemi fordulat azonban csak akkor várható, ha megáll a munkanélküliség növekedése, és az euró 265 forint alá gyengül – írta a Napi Gazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik