Üzleti tippek

Behálózott elitklub

A Twitter-fiúk mellett a 21 éves moot és Jack Ma, az Alibaba.com alapítója is felkerült a Time magazin legújabb, a világ legbefolyásosabb embereit felsorakoztató listájára.

Mi sem érzékelteti jobban az internet előretörését, mint az, hogy a Time nemrég közzétett listáján a webvilág több kiemelkedő alakja is képviselteti magát.

Kezdjük a sort a Twitter nevű közösségi üzenetküldő online szolgáltatás két alapítójával, a 35 éves Biz Stone-nal és a nála két évvel idősebb Evan Williamsszel, akik három évvel ezelőtt indították el az oldalt. A Twitter üzenetküldőjén keresztül emberek milliói érhetők el, a lényege pedig az, hogy a mondanivalót bele kell zsúfolni egy 140 karakter hosszúságú levélbe. Jelenleg 11 millió regisztrált felhasználója van és hétmillióan fordulnak meg rajta egy hónap alatt.
Az említetteknél sokkal fiatalabb (az idén 21 éves), de legalább akkora sikert könyvelhet el a webvilágban csak mootként emlegetett Christopher Pool. Az általa kitalált 4chan.org is webes üzenőfalként indult útjára, napjainkra pedig már a közösségi portálok mezőnyében is nagyra nőtt, miután napi 13 millió oldalletöltést produkál.

Felkerült a 100-as elitlistára Kína egyik legismertebb üzletembere, a 44 éves Jack Ma is, aki az Alibaba.com web¬oldal alapítója és vezérigazgatója. Ő is igazi sikersztorit tudhat magáénak. Az egykori angoltanár 60 ezer dollárból indította el az Alibaba.com oldalt 1999-ben, ma pedig hatezren dolgoznak cégének, amelynek árbevétele tavaly közel 40 százalékkal, 440 millió dollárra nőtt. Mindez persze nem véletlen, hiszen a portál 32 millió felhasználót vonz a világ minden tájáról. A cél, hogy az ott regisztráló vállalatok könnyebben és gyorsabban kerüljenek kapcsolatba az esetleges külföldi partnerekkel, és megismerjék egymás termékeit, szolgáltatásait. Jack Ma más webes bizniszekben is érdekelt: hozzá tartozik az eBay helyi riválisa, a Taobao.com és a Yahoo! China felügyeleti joga.

Az internetguruk mellett a hagyományos média is jó néhány nagyágyúval képviselteti magát a Time legfrissebb rangsorán.
Többek közt Ted Turnerrel, a CNN alapítójával. A 70 éves üzletember annak idején apja óriásplakát-cégénél kezdte karrierjét. Televíziós társaságát, a Turner Broadcasting Systemset 1970-ben indította útjára, később kábeles hírtelevíziózásba fogott, 1980-ban pedig megalapította a CNN-t. Utóbbi azzal vált világszerte ismertté, hogy élő adásban közvetítette a Challenger űrhajó 1986-os katasztrófáját és az 1991-es öbölhábórút. Amellett, hogy az egyik legnagyobb amerikai médiatulajdonos, ő számít a legnagyobb földbirtokosnak is Észak-Amerikában. Birtokai 774 ezer hektáron fekszenek.

Bekerült a médiabizniszbe, és ezáltal a legbefolyásosabbak közé Carlos Slim mexikói üzletember is, akit a világ 3. leggazdagabb embereként tartanak számon, vagyona meghaladja a 35 milliárd dollárt. Elsősorban a latin-amerikai telekommunikációs szektorban érdekelt. Tavaly 6,4 százalékos tulajdonrészt szerzett a The New York Times Co.-ban, majd az idei év elején 250 millió dolláros kölcsönt adott a komoly pénzügyi problémákkal küzdő cégnek.

A médiatulajdonosok mellett egy rádiós show-man, Rush Limbaugh is felkerült az elitlistára. Műsorát, a Rush Limbaugh show-t a Premiere Radio sugározza. A konzervatív politikai kommentátorként is ismert, karrierjét egykor rádiós DJ-ként kezdő riporter emellett könyveket ír, nem is akármilyen sikerrel: kétszer is a legjobb eredményt érte el a The New York Times Best Seller listáján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik