Üzleti tippek

Mikrohitellel a válság ellen

A globális válság komoly kihívás elé állítja a forráshiánnyal küszködő mikro- és kisvállalkozásokat. A Microhitel Symposium, a mikro- és kisvállalatok konferenciája 2009. május 26-án választ kínál a vállalkozások problémáira, az előadók bemutatják a válság várható következményeit és a vállalkozások számára azonnali megoldást kínáló mikrohitel konstrukciókat.

A becslések szerint mintegy félmillió mikrovállalkozás működik Magyarországon, melyek elvileg hitelképesek lehetnének, azonban nem tudnak bekerülni a banki finanszírozási körbe. Ennek oka egyrészt az, hogy a bankrendszer számára a kisebb összegű hiteligények nehezen kezelhetők, másrészt a mikrovállalkozásoknak nem könnyű teljesíteniük a bankok biztosítéki elvárásait.

A pusztán saját tőkéjükre támaszkodó vállalkozások nem képesek megfelelő módon kihasználni a piaci lehetőségeket, az elvárhatónál kisebb növekedést produkálnak. Ezzel szemben a hitellel élő és jól gazdálkodó vállalkozások képesek új munkahelyeket teremteni és nagyobb mértékben tudnak hozzájárulni a GDP növekedéséhez. A helyzetet jól jellemzi, hogy míg a hazai vállalkozások 80 százaléka hitel nélkül gazdálkodik, a fejlett országokban ez az arány mindössze 15-20 százalék.

A tavaly ősz óta tartó gazdasági válság következtében változott a banki hitelezési gyakorlat, ráadásul kevesebb cég marad hitelképes.

A „Microhitel Symposium” konferenciát Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára nyitja meg és előadásában sorra bemutatja a KKV-k és a mikrovállalkozások finanszírozását szolgáló Európai Uniós és hazai intézkedéseket. Ezt követően Benke Ákos, a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. vezérigazgatója számol be részletesen a magyarországi kis- és középvállalati szektor mikrohitel finanszírozási lehetőségeiről. Duronelly Péter (Budapest Alapkezelő Zrt.) a válság világgazdaságra gyakorolt hatását elemzi, Erdei Zsuzsa (Budapest Bank) pedig hasznos tanácsokkal látja el a résztvevő vállalkozókat: hogyan tudnak talpon maradni, átvészelni az esetleges átmeneti hullámvölgyeket, sőt hogyan lehet akár növekedést is elérni a recesszió időszakában, milyen szemlélet- vagy paradigmaváltásra van ehhez szükség. A program délutáni részében különböző bankok mikrohitel konstrukcióival ismerkedhetnek meg a résztvevők, a bankok képviselői kerekasztal beszélgetésen számolnak be a különböző konstrukciók előnyeiről.

További információk: http://micro.ap.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik