Üzleti tippek

Megadóztatják az adóparadicsomokba menekített pénzeket

A kormány tervei szerint az adóparadicsomban alapított - magyar vállalkozás által tulajdonolt - cég jövedelmét fel kell majd tüntetni a hazai vállalkozás adóbevallásában is, és meg kell fizetni utána az adót.

A pénteken benyújtott 2010-es adócsomag része az is, hogy a külföldre utalt kamat, jogdíj és szolgáltatási díj kifizetésekre 30 százalékos forrásadót vezetnének be, valamint az ingatlannal rendelkező hazai társaságban részesedő külföldi személynek is adóznia kellene Magyarországon a részesedés eladása után – közölte a kormányszóvivő. Az a cél, hogy a nyereséges vállalkozások és vállalkozók ne tudják kimenekíteni hasznukat és jövedelmüket adózatlanul, ne tudják elkerülni az adófizetést – hangsúlyozta Szollár Domokos.

Kevés az adófizető

Mint mondta, a magyar adórendszernek egyik legnagyobb problémája, hogy kevesen fizetnek adót, ennek csökkentésére az eltitkolt, az adóparadicsomokba menekített jövedelmek megadóztatása az egyik lehetséges eszköz. Ez ügyben több jogszabály-módosítást is tervez a kormány.

Szollár Domokos tájékoztatása szerint pontosítani kell például több fogalmat is: az offshore cég megnevezést és az érintett tevékenységek körét. Az intézkedések között említette, hogy mind a cégek, mind a magánszemélyek esetében kiterjesztik az adókötelezettséget a kivont, a megtermelt jövedelemre egyaránt, amennyiben látható, hogy a kapcsolt viszony fennáll az adóparadicsomban lévő társaság és hazai partnere között.

Új jogszabályok

Részletesebb szabályok vonatkoznak majd az adózók és a külföldi fióktelepek közötti ügyletekre annak érdekében, hogy az allokált eszközöket ne lehessen kivonni az adózás alól, vagyis nagyon egyszerűen ne lehessen kimenekíteni a jövedelmet egy külföldi cégbe csak azért, hogy elkerüljék az utána való adózást. Gyakorlatilag azt a máshol már működő szabályt szeretné a kormány meghonosítani, ami alapján az adóparadicsomban alapított – magyar vállalkozás által tulajdonolt – cég jövedelmét fel kell tüntetni a hazai vállalkozás adóbevallásában is, és meg kell fizetni utána az adót. Így nem lehetne kevesebb adót fizetni azzal, hogy utaztatják a jövedelmet és olyan országba viszik, amely adózás szempontjából adóparadicsomnak számít.

A kormányszóvivő kitért arra: a hazai vagyon védelmét és az átláthatóságot szolgálja az a tervezett szabályozás is, amely révén az ingatlannal rendelkező hazai társaságban részesedő külföldi személynek is adóznia kell majd Magyarországon a részesedés eladása, elidegenítése után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik