Üzleti tippek

Rámegy az APEH a cégautókra

admin
admin

2009. 05. 22. 16:07

Az adóhatóság az összes folyamatban lévő, és ezután kezdődő átfogó ellenőrzésnél elrendelte a cégautók utáni adófizetési kötelezettség preventív célú ellenőrzését is - közölte az APEH.

A cégautó adó megfizetését az adóhatóság az önkormányzatok megkeresésével, illetve az adóhatóság részére teljesített adatszolgáltatások alapján készített adatbázis felhasználásával is ellenőrizni tudja. A gépjármű nyilvántartással kapcsolatos adatokat hivatalból megkapja a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától, és folyamatosan összeveti a cégautóra vonatkozó bevallásokkal. Ahol jelentős eltéréseket tapasztal, ott célirányos vizsgálatot is elrendel az APEH.

Február 1-je óta – a törvény által mentességet élvezők kivételével – minden céges autó adóköteles és az útnyilvántartás sem ad kibújási lehetőséget. A magánszemélyek tulajdonában álló személygépkocsik után akkor kell cégautó adót fizetni, ha az autóra költséget számoltak el.

A cégautó adót akkor is meg kell fizetni az arra kötelezetteknek, ha az autó rendszáma külföldi, és nincs jelentősége annak sem, ha a személygépkocsit a forgalomból kivonták.

Az adót negyedévente, a negyedévet követő hónap 20. napjáig kell önbevallással megállapítani és megfizetni. Áprilisban 400-500 ezer autó után több mint 3,7 milliárd forint folyt be az új, vagyoni típusú adóból.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2015. március 16.
Farkas Flórián, a Fidesz képviselõje az Országgyûlés plenáris ülésén 2015. március 16-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Farkas Flórián tényleg „ment a lecsóba”

Velika Kladusa, 2018. november 19.
Migráns férfiak főtt ételt esznek a tűz körül egy sátortáborban, a horvát határ közelében levő északnyugat-boszniai Velika Kladusa településen 2018. november 18-án.
MTI/AP/Amel Emric
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.