Üzleti tippek

Oszkó: radikálisan átalakul a 2010-es adórendszer

A jövő évben radikálisan átalakuló adórendszer célja a munkahelyek megőrzése rövid távon, hosszú távon pedig munkahelyek teremtése, a jelenlegi 57 százalékos foglalkoztatási szint 65 százalékra növelése - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülésén. A munkavállalói oldal megtartaná az adómentes körben az üdülést, az étkezési támogatást, a helyi közlekedést és a beiskolázást.

A jelenlegi magyar foglalkoztatási szint a régiós átlagnál is hat százalékponttal alacsonyabb – jellemezte a helyzetet a pénzügyminiszter. A 2010. évi adóváltoztatások a munkaadókat arra ösztönzik, hogy minél több embert foglalkoztassanak, ennek érdekében csökkennek az élőmunka terhei: idén a minimálbér kétszereséig, jövőre pedig a teljes jövedelemnél öt százalékponttal csökkennek a járulékok – magyarázta Oszkó.

Költségcsökkentés

Emellett jövőre megszűnik a tételes egészségügyi hozzájárulás (eho), amely mintegy 8 százalékos költségcsökkentést jelent a munkáltatók számára. A rehabilitációs hozzájárulás emelése az említett 8 százalékos költségcsökkentés felét teszi ki.

A személyi jövedelemadó alsó sávhatára idén 1,9 millió forintra, jövőre 5 millió forintra emelkedik, s ennek nyomán a havi nettó kereset az átlagbér esetében 2010-ben 15 ezerrel forinttal nő – magyarázta. Az adócsökkentés fedezetét nagyrészt a forgalmi és a jövedéki adók emelése, valamint a vagyontípusú adók bevezetése teremti meg – jelezte Oszkó Péter.

Módosítás kell

A munkavállalói oldal szerint meg kellene tartani az adómentes körben az üdülést, az étkezési támogatást, a helyi közlekedést és a beiskolázást. Pataky Péter, a munkavállalói oldal szóvivője, az MSZOSZ elnöke érthetetlennek nevezte, hogy a munkáltatók önkéntes nyugdíjpénztári befizetése nem került a kedvezményes kategóriába, holott az is az öngondoskodás része.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe való visszalépést a munkavállalói oldal szerint szélesebb körben kellene lehetővé tenni, továbbá a tervezettnél átfogóbb módosítást tartanának szükségesnek. Az adórendszer átalakításának célja – a foglalkoztatás bővítése, az alacsonyabb képzettségűek, megváltozott munkaképességűek munkába állítása – Pataky Péter szerint nem vitatható.

A járulék emelése ellen

A rehabilitációs járulék ötszörös mértékre való emelése dolgozónként 39 ezer forint többletköltséget jelent a munkaadóknak, miközben a tételes egészségügyi járulék (eho) eltörlése csak 23 ezer forint költségcsökkentést – mondta Rolek Ferenc, a munkaadói oldal szóvivőjeként. A munkaadók számítása szerint a jövő évi adóváltozások nem csökkentik a vállalkozások terheit, inkább adóátrendezés valósul meg – mondta Rolek Ferenc.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke felvetette, hogy jó lenne az adóváltozások 2010 utáni menetrendjét is felvázolni, ami a társasági adó “átmeneti 19 százalékos” mértékében már a 2010. évi adóváltozásoknál is megjelent. A természetbeni juttatásoknál a gazdaságpolitikai megfontolásokat hiányolta Rolek Ferenc. Mint mondta, az üdülési csekkre iparágak épültek rá, megadóztatásával ezen ágazatok jelentős visszaesésével kell számolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik