Üzleti tippek

RTL-, TV2-díjcsökkentés: egy indítvány visszavonva

Visszavonta a koncessziós díjak rendszerének átalakítására irányuló indítványát Tímár János, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tagja, és a másik - csak az RTL Klubot és a TV2-t érintő - javaslatból is kikerülhet a díjcsökkentési passzus. Eközben nem kerül le a napirendről a díjemelést szorgalmazó felvetés.

A teljes díjrendszer átszabását szorgalmazó Tímár János, a testület SZDSZ által delegált tagja azzal indokolta indítványa visszavonását az MTI-nek: az volt a célja, hogy egységes és normatív, a jelenleginél igazságosabb díjrendszer lépjen a mostani szisztéma helyébe, de ez “viszonylag széles” testületi támogatás nélkül nem vihető keresztül, márpedig javaslata beterjesztése után kiderült számára, hogy erre esély sincsen.

Életképtelen javaslat?

A díjat a mostani, fix összeg helyett a nettó árbevétel arányában megszabó javaslat így “ebben a formájában, úgy gondolom, nem megvalósítható” – mondta a kezdeményezés utóéletével kapcsolatos kérdésre, megjegyezve, a jövőben is küzdeni fog a részmegoldások ellen.

Tímár János indítványa a nettó árbevétel 3,5 százalékára változtatta volna a televíziók által fizetendő díjat. Ez az RTL Klub esetében 1,25 milliárd, a TV2 esetében körülbelül 930 millió forintot jelentene, szemben a jelenlegi, évi 1,8-1,9 milliárd forinttal. Rádiók esetében viszont kétszer ekkora rátát vezetett volna be, kivéve e körből azokat a médiumokat, amelyek ötven százalékot elérő arányban sugároznak szöveges műsort – ezekre ugyanis szintén a 3,5 százalékos arány volna érvényes. Az alig másfél oldalas dokumentumban a kezdeményező nem jelöli meg pontosan, miért ekkora arányt javasolt az egyes esetekben.

A szerdai ülés több résztvevőjének elmondása szerint a másik javaslatot beterjesztő Ladvánszky György MSZP-delegált is jelezte, hogy módosítja indítványát, mégpedig úgy, hogy a két országos kereskedelmi televízió díjcsökkentésének – azaz az összeg megfelezésének – kérdését egy későbbi időpontban tárgyalják.

Napirenden a díjemelés

A csökkentési javaslatoktól eltérően nem kerül le a napirendről a díj 10 százalékos emeléséről szóló indítvány; a javaslattevő, a KDNP delegáltjaként az ORTT-be került Tirts Tamás azt közölte, nem látja indokát, hogy visszavonja kezdeményezését.

Mint mondta, múlt csütörtökön benyújtott indítványa – amelyet azzal indokolt, hogy az RTL Klubot és a TV2-t működtető társaság is “nagyon komoly nyereséggel” működik – a rossz anyagi körülmények között működő közmédiumokat is pluszforráshoz juttathatja, de alkalmas lehet arra is, hogy csökkentse a digitális átállás terheit, például úgy, hogy a szegény sorsúak dekóder- (azaz set-top box) vásárlására fordítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik